Activisten Greenpeace bezetten Franse kerncentrale

De kerncentrale Tricastin zou een van de gevaarlijkste in Frankrijk zijn. Foto EPA / AFP

Zo’n dertig activisten van Greenpeace zijn een kerncentrale in het zuiden van Frankrijk binnengedrongen. De mediastunt is pijnlijk voor de Franse overheid, die eerder heeft gesteld dat de nucleaire installaties goed beveiligd zijn. Volgens de autoriteiten is de veiligheid echter niet in het geding gekomen.

Met de actie wil Greenpeace hun oproep tot sluiting van de kerncentrale kracht bijzetten. De kerncentrale Tricastin zou een van de gevaarlijkste in Frankrijk zijn. In 2008 lekte daar 30 kubieke meter uraniumhoudende vloeistof uit een container en werd de centrale tijdelijk gesloten. Korte tijd later raakten zo’n honderd mensen licht radioactief besmet tijdens onderhoudswerkzaamheden.

Twitter avatar RianneTeule Rianne Teule Greenpeace activists enter #nuclear power plant, demand Hollande to reduce nuclear in French power mix. #tricastin http://t.co/8WsOMMsWb3

Op het terrein werden spandoeken opgehangen en met lichtprojecties werd Hollande aan zijn belofte herinnerd om het aandeel van kernenergie terug te dringen. Deze week wordt er in Frankrijk gedebatteerd over het onderwerp. Frankrijk is voor zijn stroom voor driekwart afhankelijk van zijn 58 kernreactoren.

Ook vorig jaar wisten de activisten van Greenpeace al het terrein van een kerncentrale op te komen.

    • Lex Boon