Aanklager Egypte eist arrestatie zeven leden Moslimbroederschap

Viceleider van de politieke vleugel van de Moslimbroederschap Essam el-Erian tijdens een interview afgelopen maand Foto AP/ Hassan Ammar

De openbare aanklager in Egypte heeft de arrestatie geëist van zeven voorname leden van de Moslimbroederschap, de partij van de afgezette president Mohammed Morsi. De reden is het geweld dat tussen aanhangers van de Broederschap en tegenstanders ontstond voor en nadat Morsi werd afgezet.

Op de lijst staan onder anderen prominente figuren binnen de partij als Essam El-Erian en Mohamed El-Beltagi, schrijft persbureau Reuters. Zij woonden vandaag een demonstratie bij, zei de Broederschap. Ze stonden ook al op een soortgelijke lijst die vorige week rondging; ze zouden worden aangeklaagd wegens het aanzetten tot geweld, maar zijn nog niet gearresteerd.

Volgens de recentste aanklachten wordt de zeven leden van de Broederschap “het aanzetten tot geweld, het sponsoren van gewelddadigheden en gewelddadigheid” verweten.

Arrestatie hoogste leider al eerder geëist

De openbare aanklager eiste vorige week al de arrestatie van de hoogste leider van de Broederschap, Mohammed Badie. Ook hij wordt ervan beschuldigd te hebben aangezet tot geweld. Hij zou verantwoordelijk worden gehouden voor het geweld buiten het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Kairo eerder die week. Daarbij kwamen 53 pro-Morsi-demonstranten om het leven en vier soldaten.

    • Frank Huiskamp