Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vrijspraak buurtwachter maakt film Fruitvale Station nog betekenisvoller

Still uit trailer van de film.

Soms haalt het echte leven de filmwereld in. De vrijspraak van buurtwachter George Zimmerman in de zaak van de 17-jarige Trayvon Martin valt in hetzelfde weekend dat in Amerika de film Fruitvale Station in première gaat. Een film over het waargebeurde verhaal van de 22-jarige, zwarte Oscar Grant die in 2009 werd doodgeschoten door een agent.

http://youtu.be/ZxUJwJfcQaQ

De eerste lange film van regisseur Ryan Coogler (27) kreeg in januari al de Grote Jury Prijs op het Sundance Film Festival, een publieksprijs, en kreeg ook een prijs op het filmfestival in Cannes afgelopen mei in de categorie voor beste eerste film.

Het waargebeurde verhaal vertoont grote overeenkomsten met de zaak van Martin. Grant werd op nieuwjaarsdag neergeschoten door een agent op het metrostation nadat hij betrokken was geraakt bij een vechtpartij in de metro. Hij was ongewapend en verzette zich niet tijdens zijn aanhouding.

Op beelden ( hier het item van Oakland TV) die gemaakt werden door getuigen met een mobieltje is te zien dat hij rustig zit te wachten op de grond samen met een paar anderen. Ineens werpen drie agenten zich op hem en schiet een van hen op Grant.

Regisseur: wij zijn net als zij

Ook de dood van Grant leidde tot grote ophef en demonstraties in de VS. De agent in kwestie werd uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar cel. De film gaat over de laatste dag in het leven van Grant. In een interview met Buzzfeed vertelt de regisseur, die zelf werkt als jongerenwerker in een opvangcentrum voor probleemjongeren, dat hij de film uit persoonlijke overtuiging maakte.

“De mensen die het beleid maken, die de macht hebben, die een badge en een pistool krijgen om ook zwarte Amerikanen te beschermen, alleen maar via de media in contact komen met ons. Ik heb in vergelijkbare omstandigheden verkeerd als Oscar. Een boel gaat over misverstanden, percepties en perspectief. Hopelijk helpt dit door van binnen uit dit verhaal te vertellen, te laten zien dat wij net zo zijn als zij.”

Hoofdrolspeler is kapot van vrijspraak buurtwachter

Acteur Michael B. Jordan (o.a. The Wire) die de hoofdrol speelt in Fruitvale Station, liet weten kapot te zijn van de uitspraak in de zaak van Martin, zo twitterde een verslaggeefster van The New York Times:

Twitter avatar clairecmartin Claire Martin “My heart hurts so bad right now,” Michael B Jordan, @ live Q&A after #FruitvaleStation showing tonight in Los Angeles.

Tegen de verslaggeefster zei hij:

“Ik kan niet geloven dat dit het Amerika is waar ik woon. Ik ben kapot van de vrijspraak, daarom betekent deze film nu zoveel. Dit soort dingen blijven maar gebeuren. We moeten leren om elkaar beter te behandelen en te stoppen met oordelen over elkaar. Het gaat niet om zwart en wit, het gaat om mensen. Ik weet niet of dat ooit beter gaat worden. Maar er moet iets veranderen.”