Vredesakkoord Filipijnen met moslimrebellen

De Filipijnse regering heeft een vredesakkoord gesloten met de grootste moslimrebellengroep van het land, het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront. De overeenkomst voorziet in het delen van de welvaart in een door de moslims beheerste autonome regio.

Het akkoord werd volgens persbureau AP gisteravond na dagen van onderhandelingen bereikt in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Het land heeft de afgelopen jaren opgetreden als begeleider van de vredesonderhandelingen. De regering en het elfduizend leden tellende rebellenfront gaan nu verder praten over een verdeling van de macht en de inkomsten uit belastingen, mijnbouw en olieproductie, het ontwapenen van de strijders van het front en hun opname in een regionaal politiekorps.

Het akkoord zou volgens een onderhandelaar van de regering voorzien in een verdeling waarbij 25 procent van de in de regio opgehaalde belastingen naar de nationale overheid gaat en driekwart voor de regio zelf is bestemd. Inkomsten uit de regio die rijk is aan natuurlijke bronnen als olie, gas, metalen en steenkool zou fifty-fifty verdeeld worden.

De moslims vormen een minderheid in het grotendeels katholieke land. Ze streven al sinds de jaren zeventig naar autonomie in het zuiden van de Filipijnen. Bij conflicten met de autoriteiten zijn al zo’n 120.000 doden gevallen. De burgeroorlog heeft de zuidelijke regio van de Filipijnen weerhouden van economische groei.

De vreugde over het akkoord werd overschaduwd door een aanslag van islamitische vrijheidsstrijders op een vrachtwagen vol soldaten in de zuidelijke provincie Maguindanao. Daarbij kwamen twee militairen om. De groep, Bangsamoro, wil niets weten van vredesonderhandelingen met de regering.

    • Anouk Eigenraam