Verbolgen reacties op vrijspraak Zimmerman: #NoJustice

Mensen demonstreren na de vrijspraak van George Zimmerman. Foto Reuters / Keith Bedford

De Amerikaanse autoriteiten maken zich op voor ongeregeldheden na de vrijspraak van de 29-jarige buurtwachter Zimmerman. In februari vorig jaar schoot hij een 17-jarige jongen dood. De zaak maakt veel los, omdat mensen denken dat hij handelde uit racistische motieven.

Twitter avatar RussPtacek Russ Ptacek, WUSA9 Zimmerman protest photo from @939WKYS: MT Young people took over the streets of NW DC to march for #JusticeForTrayvon http://t.co/bOLzHYMl9M

Op 26 februari vorig jaar kocht de 17-jarige Trayvon Martin in het stadje Sanford een zakje snoep en een fles ijsthee. Hij liep daarmee naar huis door een bewaakte buurt. Dat trok de aandacht van een vrijwilliger bij de buurtwacht: George Zimmerman. Zimmerman, half-blank, half-Latijns-Amerikaans, belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen. Hij mocht van de politie niet ingrijpen, maar hij stapte uit. Een woordenwisseling volgde. Hij schoot Martin dood.

Die woordenwisseling, daarover ging het de afgelopen dagen. Volgens Zimmerman viel de jongen hem aan en handelde hij uit zelfverdediging. Volgens de openbaar aanklager deed de jongen echter niets verkeerd en was Zimmerman gefrustreerd geraak vanwege het grote aantal inbraken in zijn buurt, veelal gepleegd door zwarte jongens. Getuigenverklaringen over de gebeurtenissen verschillen.

Honderdduizenden mensen gingen vorig jaar de straat op in de kleren die Martin droeg op de avond dat hij werd doodgeschoten, Obama zei dat als hij een zoon had gehad, hij eruit zou hebben gezien als Martin. En ook nu, na de vrijspraak van Zimmerman, zijn de reacties hevig en geëmotioneerd. Er is een online petitie gestart om er een burgerlijke zaak van te maken. Beyoncé vroeg tijdens haar concert om een minuut stilte voor Martin. Daarna zette ze I will always love you in.

De Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging NAACP reageerde:

“We zullen actie blijven voeren totdat in alle staten de zwarte gemeenschap niet meer wordt benadeeld.”

Onmiddellijk na de uitspraak werden #RIPTrayvonMartin, #Zimmerman en #NoJustice trending.

Twitter avatar iamwill will.i.am There are black people in prison serving 10 to 20years for petty drug crimes…and zimmerman walks for killing a younge black man??? #ouch
Twitter avatar MileyCyrus Miley Ray Cyrus No justice. No peace. ✌🙏💔
Twitter avatar MMFlint Michael Moore Trayvon was the 1 who’s life was being threatened--by a guy w/ a gun chasing after him! Trayvon had the RIGHT 2 do ANYTHING 2 defend himself
Twitter avatar icecube Ice Cube The Trayvon Martin verdict doesn’t surprise me. Stanford, FL never wanted Zimmerman arrested. Now he’s free to kill another child.
Twitter avatar HatemBazian Hatem Bazian Trayvon’s “Blackness” was the crime in the same way being Muslim is a crime in the current period. Racism is alive and well in our country!
Twitter avatar YasirQadhi Dr. Yasir Qadhi If Zimmerman hadn’t been so racist, Trayvon wouldn’t have been killed that night. And if Trayvon had been white, Zimmerman would be in jail.
Twitter avatar KimKardashian Kim Kardashian My heart goes out to Trayvon Martin’s family & loved ones. Thought & prayers being sent their way #NoJustice
Twitter avatar rihanna Rihanna This is the saddest news ever!!! #whatsjustice #pray4theMartinFamily

Ook de vader van Martin liet van zich horen, slechts een paar minuten nadat de jury haar oordeel uitsprak.

Twitter avatar BTraymartin9 Tracy Martin Thanks to everyone who are with us and who will be with us si we together can make sure that this doesn’t happen again

Nog steeds geen gelijke berechting

De zaak Zimmerman brengt herinneringen naar boven van voor de opkomst van de zwarte burgerrechtenbeweging, schreef onze correspondent Guus Valk vorig jaar in NRC Handelsblad. Het in eerste instantie uitblijven van vervolging van Zimmerman (dat gebeurde pas na 44 dagen) leidde tot grote woede onder de Afro-Amerikaanse gemeenschap en later ook tot de rest van Amerika.

USA Today, een grote krant, legde gisteren in het hoofdredactioneel commentaar een verband met de dood van Emmett Till, in 1955. Till was 14 toen hij in dat jaar door een groep blanken van zijn bed werd gelicht en vermoord. Ze dachten dat hij naar een vrouw had gefloten. Niemand is er ooit voor veroordeeld.
Tills dood vormde een inspiratie voor de ontluikende zwarte burgerrechtenbeweging, die onder meer vocht voor gelijke berechting.

Volgens velen is er in Amerika nog steeds geen gelijke berechting voor zwarten en blanken. Eén op de elf Afro-Amerikanen zit volgens recente cijfers een (voorwaardelijke) straf uit. Het landelijke cijfer is één op de 31. Gratie en strafvermindering worden veel sneller aan blanken verleend. Dat Zimmerman is vrijgesproken - door een geheel blanke jury - is voor velen een bevestiging hiervan.

    • Mirjam Remie