moe maar voldaan

In een uur reed Laurens ten Dam vandaag de Mont Ventoux op. Op Strava is goed te zien welke prestatie hij leverde. Op de helse berg reed hij gemiddeld 21 kilometer per uur. “Leve de benen”, zegt hij na afloop.

Laurens ten Dam (rechts) en Bauke Mollema kleden zich om op de top van de Mont Ventoux. Foto ANP / Bas Czerwinski

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/67057155[/strava]

In een uur reed Laurens ten Dam vandaag de Mont Ventoux op. Hij is daarmee King Of The Mountain in Strava. In de echte etappe was Chris Froome de bergkoning, maar die zit nu eenmaal niet op Strava. Laurens ten Dam is gematigd tevreden

“Het is jammer dat er nauwelijks samenwerking in onze achtervolgende groep was. De laatste vijf kilometer heb ik het kopwerk gedaan, tot vlak onder de top toen onze groep uit elkaar spatte. Maar de benen waren weer goed, leve de benen.”

In april verkende Ten Dam de berg, hij was er vandaag blij mee

“Ik heb daar veel aan gehad, ik wist waar het steiler werd en hoe de berg liep. Ik heb proberen aan te klampen toen er werd gedemarreerd, maar meer dan een goed tempo rijden, zat er niet in. Gelukkig kwamen we zo op het einde nog vlakbij Contador.”

Op Strava is goed te zien hoe de klim op de Mont Ventoux verliep voor Laurens ten Dam. Zijn hartslag lag tussen 152 en 179 hartslagen per minuut, zijn snelheid tussen de 13,5 en 32 kilometer per uur en zijn gemiddelde was op de klim dus 21 kilometer per uur.

Bij de bolletjes begint de Mont Ventoux. Het stijgingspercentage is de groene lijn, de hartslag is de rode lijn en de blauwe lijn is de snelheid. Foto Strava

“Ik heb vijf minuten sneller gereden dan de nummer twee op Strava en dat is ook een prof (Yoann Bagot van Cofidis, AvdH). Vandaag was ik een kwartier sneller dan tijdens mijn verkenning in april.”

Door het machtsvertoon van Froome wordt er gelijk gekeken of diens prestatie van vandaag overeenkomt met de keren dat de Ventoux is beklommen door betrapte dopingzondaars. Ten Dam denkt echter niet dat er bovennatuurlijke prestaties zijn geleverd vandaag.

“Er kan altijd wel iemand sterker zijn dan de rest. Zo heel ver zaten we ook niet achter Froome. Ik ga uiteindelijk tevreden de rustdag in. Ik ben moe, maar voldaan.”

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (hij begon dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema, maar mag nu voor zijn eigen klassement gaan), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

    • Alex van der Hulst