Tyson Gay en vijf andere sprinters positief getest op doping

Tyson Gay (midden) rent de 100 meter tijdens de Diamond League Grand Prix competitie in New York afgelopen mei. Rechts Ryan Bailey en links Nickel Ashmeade. Foto AP / John Minchillom

De Amerikaanse sprinter Tyson Gay trekt zich terug van het WK atletiek volgende maand in Moskou, zo maakte hij vandaag bekend. De sprinter is positief getest op doping. Ook vijf Jamaicaanse atleten, waaronder Sherone Simpson en Asafa Powell, zouden betrapt zijn op het gebruik van prestatieverhogende middelen.

Gay kreeg vrijdag van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada te horen dat hij betrapt was. Hij gaf de positieve test op 16 mei af buiten competitie. Om welk middel het gaat wilde Gay niet kwijt. Hij laat zijn B-staal binnenkort testen. De 30-jarige atleet zei geen smoes te hebben voor de positieve uitslag, zei hij. Volgens persbureau AP sprongen de tranen daarbij in zijn ogen.

“Ik heb geen sabotageverhaal. Ik ga geen leugens vertellen. Ik zal eerlijk zijn tegen de Usada, over alles, over elk supplement dat ik genomen heb. Ik heb niets te zeggen waaruit misschien blijkt dat dit een vergissing is of de schuld van Usada. Ik heb mijn vertrouwen in iemand gesteld en ben teleurgesteld.”

Op de vraag wie diegene was zei hij:

“Dat kan ik niet zeggen. Ik moet eerst alles met de Usada bespreken. Soms vertrouwt een mens een ander, dat doen mensen nu eenmaal. Maar ik zal elke straf ondergaan als een man. Wat ik in mijn lijf stop is mijn verantwoordelijkheid.”

De sprinter had er al over gesproken met z’n teamgenoten, z’n familie en vrienden

“Ze weten al dat dit een soort ongeluk is, al wil ik geen woorden gebruiken waardoor zou blijken dat het per ongeluk was want ik weet precies wat er aan de hand is, maar dat kan ik op dit moment niet vertellen. Mijn carrière en mijn naam hebben altijd meer voor me betekent dat medailles of records. Ik heb altijd ‘schoon’ willen zijn.”

Gay was dit seizoen pas weer net fit na lang geplaagd te zijn door hamstring-, heup- en liesblessures. Hij toonde dat aan met een reeks goede resultaten. Zo liep hij begin mei in Jamaica al 9,86 seconden op de 100 meter en dook hij daar de afgelopen weken met 9,79 en 9,75 ruim onder. Bij de Amerikaanse kampioenschappen won hij de 100 en de 200 meter. Hij was een van de favorieten voor de sprintnummers op het WK.

Een aantal jaar geleden deed de sprinter juist nog mee aan een programma van Usada dat ‘Mijn overwinning’ heette en waarin atleten op de website verklaarden compleet vrij te zijn van doping.

Vijf Jamaicanen positief getest

Vijf Jamaicaanse atleten, waaronder twee Olympische medaillewinnaars zouden ook positief getest zijn op prestatiebevorderende middelen tijdens een nationaal kampioenschap vorige maand. Dat hebben bronnen dichtbij de Jamaicaanse atletiekkampioenschappen gezegd tegen persbureau Reuters. De Jamaicaanse Olympische winnares op de 400 meter, Sherone Simpson, heeft tegenover Reuters inmiddels bevestigd dat ze positief is getest.

In verklaring zegt ze:

“Dit is een moeilijke tijd voor me. Ik heb vandaag gehoord dat mijn urinetest tijdens de nationale senior kampioenschappen van 21 juni positief is bevonden. Het gaat om een stimulerend middel.”

Ook de voormalige recordhouder op de 100 meter, Asafa Powell, heeft een positieve uitslag gehad op een stimulerend middel, zo heeft zijn agent laten weten aan het persbureau.

De voorzitter van de Jamaicaanse anti-dopingcommissie JADCO, Herb Elliot, bevestigde eerder dat de commissie een rapport had gekregen met daarin A-samples. Maar over de status daarvan wilde hij niets kwijt.

    • Anouk Eigenraam