Oranjevrouwen verliezen van Noorwegen

De Nederlandse Dyanne Bito (links) in duel met de Noorse Kristine Hegland tijdens de wedstrijd, waarbij de Oranjevrouwen de strijd verloren. Foto EPA / Patric Soderstrom

De Nederlandse voetbalsters hebben hun tweede duel op het EK zondag verloren. Noorwegen bleek in het Zweedse Kalmar met 1-0 te sterk. Een plek in de kwartfinales is na het eerdere gelijkspel tegen Duitsland echter nog niet uitgesloten voor Oranje.

De Noren begonnen beter aan het duel. Nadat keepster Loes Geurts al een keer handelend had moeten optreden, redde Sherida Spitse de bal even later van de lijn. Dyanne Bito kreeg na ruim een halfuur de eerste serieuze kans voor Oranje. De Telstar-verdediger stuitte echter op de Noorse doelvrouw.

Nederland werd kort na rust overrompeld. Een Noorse viel in de 48e minuut in het zestienmetergebied over het been van Daphne Koster, maar de scheidsrechter zag er geen strafschop in. Hoogendijk kopte even later een Noorse hoekschop op de paal.

Een paar minuten later kwam Noorwegen verdiend op voorsprong. Na slecht uitverdedigen werd Solveig Gulbrandsen nauwelijks aangepakt in het strafschopgebied. De Noorse zette vervolgens knap de 1-0 op het bord.

Oranje moest daarna even bijkomen van de Noorse storm. In het laatste halfuur kwam de ploeg beter in zijn spel. Renée Slegers, Kirsten van de Ven en Anouk Hoogendijk kwamen met aardige doelpogingen dicht in de buurt van de gelijkmaker, maar het mocht niet baten.

Het verlies betekent voor de Oranjeleeuwinnen niet dat het derde duel tegen IJsland er niet meer toe doet. De twee beste nummers drie van de drie poules verdienen namelijk ook een plek in de kwartfinales. Nederland, dat zelfs nog een kleine kans heeft om bij de eerste twee te eindigen in de groep, speelde zijn eerste duel verrassend gelijk tegen Duitsland, dat later op de avond IJsland treft.

Het wedstrijdverslag komt van Novum

    • Anouk Eigenraam