Obama maant natie tot kalmte na vrijspraak buurtwachter

De Amerikaanse president Obama heeft in een reactie op de vrijspraak van een buurtwachter gezegd “dat de jury heeft gesproken”. De vrijspraak van George Zimmerman eerder vandaag voor de moord op een tiener heeft veel verontwaardigde reacties opgeroepen. Obama riep op de uitspraak te respecteren.

Demonstranten verbranden een Amerikaanse vlag uit woede over de vrijspraak van buurtwachter George Zimmerman die een tiener neerschoot. Foto AP / Bay Area News Group / Anda Chu

De Amerikaanse president Obama heeft in een reactie op de vrijspraak van een buurtwachter gezegd “dat de jury heeft gesproken”. De vrijspraak van George Zimmerman eerder vandaag voor de moord op een tiener heeft veel verontwaardigde reacties opgeroepen. Obama riep op de uitspraak te respecteren.

Ook zei hij dat de dood van de zeventienjarige Trayvon Martin een tragedie was en dat Amerika meer doden als gevolg van wapengeweld zou moeten voorkomen om zo zijn dood te eren:

“Ik weet dat deze zaak veel emoties heeft opgeroepen, die zijn versterkt door de uitspraak. Maar Amerika is een rechtsstaat en de jury heeft gesproken. Daarom vraag ik nu alle Amerikanen kalm te blijven. Tegelijkertijd moeten we onszelf afvragen of we er alles aan doen om dit soort tragedies als gevolg van wapengeweld kunnen voorkomen.”

Het ministerie van Justitie heeft vanavond laten weten te gaan onderzoeken of er redenen zijn om Zimmerman op federaal niveau te vervolgen.

Het was zelfverdediging volgens Zimmerman

De tiener liep vorig jaar ’s avonds op weg naar huis door een bewaakte buurt. George Zimmerman, vrijwilliger bij de buurtwacht, belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen. Zimmerman mocht van de politie niet ingrijpen, maar stapte niettemin zijn auto uit. Na een woordenwisseling schoot hij Martin dood.

De 29-jarige Zimmerman stelde dat hij schoot uit zelfverdediging. Hij zou door de jongen zijn aangevallen. Volgens de openbare aanklagers zou de buurtwacht gefrustreerd zijn geraakt door het aantal inbraken in de wijk, die veelal gepleegd werden door zwarte jongens en nam hij daarom het recht in eigen hand.

In zijn volledige verklaring zei Obama:

The death of Trayvon Martin was a tragedy. Not just for his family, or for any one community, but for America. I know this case has elicited strong passions. And in the wake of the verdict, I know those passions may be running even higher. But we are a nation of laws, and a jury has spoken. I now ask every American to respect the call for calm reflection from two parents who lost their young son.

And as we do, we should ask ourselves if we’re doing all we can to widen the circle of compassion and understanding in our own communities. We should ask ourselves if we’re doing all we can to stem the tide of gun violence that claims too many lives across this country on a daily basis. We should ask ourselves, as individuals and as a society, how we can prevent future tragedies like this. As citizens, that’s a job for all of us. That’s the way to honor Trayvon Martin.

Obama sprak vorig jaar al in zeer persoonlijke bewoordingen over de dood van Martin en zei toen “Als ik een zoon had gehad, had hij eruit gezien als Trayvon.”

Demonstraties en vlagverbrandingen

Na de uitspraak werd vandaag op verschillende plaatsen flink geprotesteerd. Onder andere in New York en Los Angeles. De zwarte gemeenschap in deze steden reageerde met ongeloof en verdriet.

Twitter avatar RT_com RT Hundreds gathered in New York’s Union Square to protest against #Zimmerman’s verdict http://t.co/zrRTS4uZjq http://t.co/7yPUO5qn3X

Er werden ruiten ingegooid en Amerikaanse vlaggen verbrand.

De politie in Oakland heeft zijn handen vol aan demonstranten die dingen in brand steken uit boosheid over de vrijspraak van Zimmerman. Foto AP / Bay Area News Group / Anda Chu

Ook vorig jaar waren er veel demonstraties na de dood van de tiener. Honderdduizenden mensen gingen toen de straat op in de kleren die Martin droeg op de avond dat hij werd doodgeschoten.

Zimmerman moet zijn leven lang over z’n schouder kijken

Ondanks zijn blijdschap en die van zijn familie in de rechtbank over zijn vrijspraak, is de vrijheid van Zimmerman beperkt, zo zei zijn zoon in een interview met CNN.

“Hij zal de rest van zijn leven over zijn schouder moeten kijken.”

George Zimmerman in de rechtbank vandaag in Sanford, Florida. Foto Reuters / Joe Burbank

Ook zijn advocaten zeiden dat de veiligheid van Zimmerman een constante zorg zal zijn, aldus een van zijn advocaten, Mark O’Mara:

“Er zijn nog steeds mensen die uit zijn op wraak. Die luisteren niet naar een uitspraak of vrijspraak.”

    • Anouk Eigenraam