North Sea Jazz 2013 is afgesloten: Dionne Warwick nachtkaars, Sting vlamde

Met grote headliner Sting is er een einde gekomen aan de 38e editie van het North Sea Jazz-festival in het Rotterdamse Ahoy. Wij deden verslag van de optredens van onder anderen Dionne Warwick, Kendrick Lamar, Bobby Womack en Bettye Lavette.

En ook wij zwaaien af

Het zit erop. Drie dagen lang jazz, pop hiphop, funk en alle aanverwante genres op de uitverkochte 38e editie van het (Port of Rotterdam) North Sea Jazz Festival in Ahoy, Rotterdam. Drie dagen lang ook deed NRC met bloggers en muziekrecensenten van de krant live verslag.

Wil je nog nagenieten van alles dat er het afgelopen weekend is gebeurd? Lees dan alle drie de liveblogs terug: die van vrijdag, zaterdag en deze. Voor al het beeld, de video's en de recensies van de acts.

Bekijk ook onze in beeld-series terug: die van vrijdag en die van zaterdag. Morgen verschijnt een laatste serie van fotograaf Andreas Terlaak op nrc.nl.

Lees ook nog de speciale NRC Reader van North Sea Jazz van vandaag. Download de app via de iTunes Store.

En, ten slotte, lees morgen nrc.next en NRC Handelsblad voor de laatste NSJ-artikelen, waarin de recensenten onder andere terugblikken op het afgelopen weekend.

Tot volgend jaar!

Sting is klaar, de mensen gaan naar huis

Sting was niet de allerlaatste act op deze editie van North Sea Jazz, maar wel de laatste écht grote. Nu die is afgelopen, trekken mensen langzaamaan richting huis:

Foto NRC/ Koen Smeets

"Sting warm en vol overtuiging"

Onze recensent Saul van Stapele sloot zijn NSJ-weekend af bij headliner Sting:

"Van een afstand hoor je Sting zijn evergreens spelen, en denk je: het is een typische hitsrevue zoals grote, doorgewinterde pop-headliners die op North Sea Jazz wel vaker uitvoeren in de immense Nile-zaal. Maar Sting slaagt er in het overbekende werk frisse energie te geven en leunt geen moment op routine. Zelfs een in het collectief geheugen gebeitelde hit als Roxanne brengt hij vol overtuiging, met die sfeerbepalende stemkleur van hem, en een losjes jazzy intermezzo.

Hij gaat met zijn leidende basgitaar één voor één zijn solerende bandleden langs en creëert in de enorme concerthal een opvallend warme, intieme sfeer. En, zoals inmiddels haast traditie als ze weer samen zijn op een jazzfestival, stonden Sting en Branford Marsalis weer eens samen op het podium met hun Englishman in New York."

Sting

Hermeto Pascoal mocht NSJ afsluiten

En de oude Braziliaanse componist deed dat in de Madeira. We hadden het trouwens wel over de opvallende verschijning van Valerie June, maar die van Pascoal mag er ook zijn:

Foto NRC/ Koen Smeets


Foto NRC/ Koen Smeets

Hermeto Pascoal

Windkracht7...

...had best wat meer aandacht verdiend, vindt Koen Smeets, die bij hun concert in de Volga-zaal aanwezig was:

"De Volga-zaal herbergt het donkerste en meest afgelegen podium van het festival. Windkracht7 speelde er en als je de line-up doorneemt, is het een heus sterrenensemble dat wel wat meer licht en aandacht had verdiend. Ze speelden gelukkig wel alsof ze wat meer in het licht staan.

Oprichter Floris van der Vlugt vertelde tussen twee nummers dat hij eerder vandaag stond te kijken bij het concert van Branford Marsalis. De Amerikaan vertelde de zaal aan het begin van zijn optreden een beetje bedremmeld dat zijn sopraansaxofoon kapot was, en vroeg tegen beter weten in of er misschien iemand aanwezig was met een reserve-instrument. "I'm not kidding". Van der Vlugt bedacht zich geen moment en rende naar z'n kleedkamer om daar zijn eigen sopraansax te gaan halen. Waar Marsalis vervolgens het optreden mee heeft uitgespeeld. Echt gebeurd."

Foto NRC/ Koen Smeets


Windkracht7

Kendrick gebruikte zijn band bescheiden

Recensent Saul van Stapele was bij hiphopsensatie Kendrick Lamar in een matig gevulde Maas-zaal:

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Black Hippy - wel op het affiche van deze zomertour van Kendrick Lamar maar helaas niet gezien in Rotterdam. #nsj13

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Maar was een strakke, toffe set van Kendrick. Gebruikt zijn band bescheiden, zoals meer rappers zouden moeten doen. #nsj13

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Harde droge drums, bas, dj, en wat rockgitaar voor de livesfeer. Blijft live heel sterk, ook in snelle raps, steeds op de voorgrond. #nsj13

Kendrick Lamar

Zapp4

Koen Smeets was bij Zapp4:

"Zapp4 is een Nederlands viertal dat oogt als een klassiek strijkkwartet maar niet zo klinkt. Als laatste nummer van hun optreden speelden ze een bewerking van "Exit music (for a film)" van Radiohead."

Zapp4. Foto NRC / Koen Smeets

Zapp4

Blinddoektest

In het Jazz Café onderging Branford Marsalis een blinddoektest: Quizmaster Dan Ouelette liet als vraag een stukje muziek horen en als antwoord hoefde - makkelijk toch - Marsalis alleen maar te vertellen wie de uitvoerende daarvan was. Dat ging 'm behoorlijk goed af, trouwens, weet Koen Smeets die er bij was:

Branford Marsalis. NRC / Koen Smeets

Branford Marsalis
Waar de 77-jarige Ebo Taylor het Mississippi-podium nog in vlammen zet (nouja, z'n band, maar hij zweept het publiek fijn op), is het anders gesteld met de 72-jarige Dionne Warwick:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Was net even bij Dionne Warwick en stierf een beetje. Haar stem dooft als nachtkaars. Kan niet meer. #nsj13

Owl Trio

Eerder op de avond was Koen Smeets bij Owl Trio in de Yenisei-zaal:

Owl Trio, met Will Vinson op saxofoon, Lage Lund op gitaar en Orlando le Fleming op contrabas. Foto NRC / Koen Smeets

Orlando le Fleming (links) en Lage Lund van Owl Trio. Foto NRC / Koen Smeets

Owl Trio

Afrobeat

Leendert van der Valk had al laten weten dat hij uitzag naar Ebo Taylor, de 77-jarige Ghanese zanger die nog tot 23.00 uur op het Mississippi-podium speelt:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk De 77-jarige Ghanees Ebo Taylor speelt met aanstekelijke afrobeat het lege plein voor Mississippi weer vol. Fijne afsluiter. #nsj13

Ebo Taylor

Vocoder

Amanda Kuyper en Peter van der Ploeg waren net bij Robert Glasper Experiment. Glasper stelde een band samen van jonge jazzcats, en nam daar generatiegenoot Lionel Loueke bij mee. Saxofonist (die keytar speelde) nam zijn stemvervormer mee, niet geheel tot tevredenheid van Amanda:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Robert Glasper Experiment weer flink in de weer met de vocoder. Alle songs daardoor metalig vervormt, zo zonde #nsj13

Gelukkig maakte Lionel Loueke veel goed:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Eerst Gregory Porter bij Rober Glasper, nu ook de geweldige gitarist Lionel Loueke #nsj13

Mark Colenburg, drummer bij Robert Glasper Experiment. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Casey Benjamin bij Robert Glasper Experiment. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Casey Benjamin. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Robert Glasper Experiment

Thuisblijvers genieten (verlaat) van The Roots

Ze zaten dan wel thuis toen ze echt speelden, gisteren hier, maar nu het optreden ook wordt uitgezonden op televisie is het voor velen alsnog genieten:

Twitter avatar Herwin74 Herwin Sta hier te swingen in de kamer met the Roots #nsj13 geweldig!

Twitter avatar Bobvp1 Bob van Popta Jeezz.... The Roots op#nsj13 van een andere planeet. Wat een act! Had ik graag willen zien!

Twitter avatar theatman theatman Die gast met z'n tuba steelt de show. Funk! #TheRoots #nsj13

The Roots

Sauls soulroute: grande dame Lavette, Miguels orgasme

Recensent liep vanmiddag/vanavond de soulroute, langs Bettye Lavette, Bobby Womack en Miguel:

"Van de soulroute op zondag, maakte Bettye Lavette het meest indruk op me. Een echte grande dame, bij wie haar leeftijd en ervaring de vertolking van haar muziek extra bezieling, beleving en intensiteit meegaf. Geen mooizinger maar een soulzangeres pur sang, die het steeds enthousiaster wordende publiek met enerzijds geraffineerde ironie en anderszijds rauwe emotie haar leven en de muziek introk."

"De soulshow van haar legendarische generatiegenoot Bobby Womack was bij vlagen klassiek, met een legende die al jaren met zijn gezondheid worstelt. Wanneer hij echt zuiver uithaalt in een van de vele soulklassiekers, is het kippenvel, maar hij heeft niet langer de energie voor een volledig intense, uit het hart gegrepen performance."

"Bij de sensuele funky r&b-zanger Miguel is aan vuur geen gebrek: hij kronkelt op de grond, grijpt in zijn kruis, lijkt haast een orgasme te simuleren op een bepaald punt en beweegt zo enthousiast dat hij zelfs een keer hard onderuit gaat op het podium. Hij is een sterke sensuele performer; waar John Legend zaterdag de verliefde charmeur achter de vleugel was, is Miguel de soulrebel die gewoon seks wil. En wel nu. Die opzwepende sfeer vol rondvliegend zweet, slaat in de vrij matte, half gevulde Maas-zaal op dit jazzfestival wat dood."

Bettye Lavette

Nu nog leeg bij Kendrick Lamar...

...maar daar zal toch spoedig wel verandering in komen? Hij heeft natuurlijk ook best wat concurrentie.

Twitter avatar janbos82 jan van den bos Kendrik lamar start zo, zaal zo goed als empty! A change is gonna come waarschijnlijk! #nsj13

Bekijk het optreden dat hij gaf in de Melkweg op 7 februari van dit jaar:


Kendrick Lamar

De grootste duivelse dilemma's naderen

Keuzestress, dat was al een beetje het thema voor dag 3. Laat dat niet in de minste plaats te maken hebben met wat er zo gaat komen. Recensent Saul van Stapele schreef eerder in de NSJ-bijlage van NRC Handelsblad over precies dit moment. Duivelse dilemma's:

"Waar moet je later die zondagavond voor kiezen, wanneer de optredens van geweldige laatbloeier Charles Bradley, de belangrijkste rapper van het moment Kendrick Lamar, de legendarische jazzbassist Ron Carter, diva-extraordinaire Dionne Warwick, popheadliner Sting én Robert Glasper Experiment - eerder dit jaar met Black Radio winnaar van de Grammy Award voor het beste r&b-album - allemaal met elkaar overlappen?"

Hij kwam ook met een antwoord:

"Gymschoenen aan, veters strikken en hier en daar wat meepikken, is het devies."

Emile Roemer loopt hier ook rond

SP-leider Emile Roemer is blijkbaar ook een liefhebber. Die zou hier voor de tweede dag op rij rondlopen:

Twitter avatar brutus64 Bert Hoeben Emile Roemer in tha House, gisteravond ook al! #nsj13

Valerie June en haar coupe

Redacteuren Peter van der Ploeg en Frank Huiskamp waren bij de unieke Valerie June met de opvallende stem en het even zo opvallende haar:

Foto NRC/ Peter van der Ploeg


Foto NRC/ Peter van der Ploeg


Foto NRC/ Peter van der Ploeg


Foto NRC/ Frank Huiskamp

Valerie June

Miguel op de foto

Dienstdoend redacteur Frank Huiskamp was net bij Miguel in de Maaszaal en maakte deze foto's:

Foto NRC/ Frank Huiskamp


Foto NRC/ Frank Huiskamp


Foto NRC/ Frank Huiskamp


Foto NRC/ Frank Huiskamp

Miguel

Jazz op het dak met Giel Beelen

3FM-dj Giel Beelen is op een bomvol dak (Tigris) al even bezig met zijn GielJazz. Hij is er nog een halfuurtje.

Twitter avatar EllaLeeflang Ella design #giel3fm gaat los op #nsj13 ! Thanks Giel, wij doen nog een dansje! http://t.co/PHtcjzoSNY
#giel3fm gaat los op #nsj13 ! Thanks Giel, wij doen nog een dansje!

Giel Beelen

Klemzittende kat

June blijft intrigeren, met haar pure, eerlijke folk op banjo en gitaar. Recensente Amanda Kuyper merkt wel dat - hoewel het heel druk is bij de Mississippi - niet iedereen goed tegen de opvallende stem van deze plattelandsdame uit Tennessee kan. Evengoed blijven ze staan, trouwens. Intrigerend, dus. En mysterieus.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Mysterieuze dame. Maar van de geknepen sound van Valerie June moet je houden. Bezoekers imiteren haar, als een klemzittende kat. #nsj13

Valerie June

Haar (2)

Ook Leendert van der Valk staat bij June (en d'r haar):

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Valerie June maakt country en folk sexy. Southern belle met fantastische geknepen stem en weelderig Medusa-haar. #nsj13

Valerie June

Haar

Amanda Kuyper kijkt naar Valerie June (en haar kapsel). June speelt tot 21.15 uur op het Mississippi-podium:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Nu nieuwkomer Valerie June checken. Sowieso de vrouw met indrukwekkendste haar van het festival. #nsj13 http://t.co/5MILh9y7tT

Valerie June

Miguel en overeind blijven...

Miguel heeft simpelweg wat moeite om overeind te blijven, lijkt het.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Miguel gleed net onderuit toen hij naar hoek podium sprintte met microfoon. Dan maar zittend verder zingen. #nsj13

Miguel

Avishai '09

Avishai Cohen, nu tot 21.15 uur in de Hudson-zaal, op North Sea Jazz in 2009:

Avishai Cohen

Drummer

Redacteur Frank Huiskamp geniet bij Miguel van de drums (als hij maar niet vooraan staat):

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Miguel klinkt prima, maar band is interessanter. Bassist is fijn, drummer genot om te zien. #nsj13

Miguel

Cohen

Twitter Bart Jan Cune twittert een foto van de show van Avishai Cohen, in de Hudson-zaal:

Twitter avatar bartjancune Bart Jan Cune Wow. Avishai Cohen Quartet. #NSJ13 http://t.co/Zal11YPSeb

Steve Swallow

Koen Smeets was bij het Swallow Quintet, de groep van eredivisiebassist Steve Swallow en (inmiddels) zijn vrouw, pianiste Carla Bley:

The Swallow Quintet. Foto NRC / Koen Smeets

Saxofonist Chris Cheek van The Swallow Quintet. Foto NRC / Koen Smeets

Gitarist van The Swallow Quintet, Steve Cardenas. Foto NRC / Koen Smeets

The Swallow Quintet

Pas op bij Miguel!

Ga. Niet. Vooraan. Staan. Bij. Miguel, die nu begint in de Maas-zaal. De zanger heeft nog wel eens moeite z'n benen te richten bij het stagediven:

Vol bij James

De Darling-zaal is mooi en spannend, maar bij heel populaire acts ook wat klein. Bij José James is het aanschuiven:

Twitter avatar sjoerdly sjoerd kranendonk Djeez. Didn't know José James is so popular. Neither did Mojo apparently. No way to get into the steaming hot Darling stage. #NSJ13 #pity

Jose James

Mud Morganfield

Leendert van der Valk staat in de Congo-tent bij Mud Morganfield, nog tot 20.45 uur. Hij hoort er dat de appel niet ver van de boom valt:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Soms wat cheesy Chicagoblues bij Mud Morganfield, maar doe je ogen dicht en je hoort zijn pa zingen: Muddy Waters. #nsj13

Mud Morganfield

Trayvon

Dat het nieuws rond de vrijspraak van George Zimmermann, die in februari de 17-jarige Trayvon Martin doodschoot in Sanford, ook veel muzikanten bezighoudt was bekend. Saul van Stapele weet te melden dat José James zijn show zal opdragen aan Martin:

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Historicus @wimmanuhutu meldt dat Jose James zijn show op North Sea Jazz opdraagt aan de ouders van Trayvon Martin. #NSJ13

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Benieuwd of en welke artiesten op North Sea Jazz vandaag aan de vrijspraak zullen refereren. 2/2 #Trayvon #nsj13 #nrcjazz

Jose James

Projeta Coisa Fina

Leender van der Valk was zojuist bij Projeta Coisa Fina, buiten in het zonnetje bij het Mississippi-podium:

"Het Braziliaanse collectief Projeto Coisa Fina vertolkt de nummers van de compoinist Moacir Santos. Een groovende mengeling van bossa nova, samba en georkestreerde jazz. Een beetje te georkestreerd soms, waardoor de dertien jonge gasten niet alles lieten horen wat ze misschien wel in hun mars hadden. Heupwiegend was het toch wel, met dertien Brazilianen op het zonovergoten buitenpodium. "

Projeta Coisa Fina, op het Mississippi-podium. Foto NRC / Koen Smeets

Projeta Coisa Fina

NEXT Collective

Meer beeld van NEXT Collective:

Saxofonisten Logan Richardson (links) en Walter Smith III van NEXT Collective. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Trompettist Christian Scott, speciale gast bij NEXT Collective. Foto NRC / Peter van der Ploeg

NEXT Collective. Foto NRC / Peter van der Ploeg


Next Collective

Coisa Fina "beetje prima"

Redacteur Leendert van der Valk staat bij de latin jazz van Projeto Coisa Fina in de Mississippi:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Coisa Fina: beetje bossa, beetje samba, beetje bigband, beetje zon, beetje prima #nsj13

Coisa Fina

Wow-momenten bij NEXT Collective

Een lyrische Amanda Kuyper komt net terug van NEXT Collective:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Werd heel blij van Next Collective. Beeldende jazz door nieuwe generatie. Mooi die blikken naar elkaar, helemaal in de muziek. Passie. Taal.

...en maakte daar deze foto:

Foto NRC/ Amanda Kuyper

Redacteur Peter van der Ploeg was net zo overdonderd:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Wow, NEXT Collective met Christian Scott, wat goed zeg. #NSJ13

Next Collective

Next Collective 'mooi verbond van jazzgeesten'

Recensent Amanda Kuyper staat nog even bij Next Collective:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Duik in de modern creatieve jazz. Next Collective is een mooi verbond van jonge jazzgeesten. Opwindende opbouw stukken #nsj13

Next Collective

Het maakt Bettye Lavette niet meer uit wat wij denken

Onze recensent Saul van Stapele was zojuist bij Bettye Lavette:

"Ze vertelt in de Congo dat ze bijna 70 is en dat het haar niets meer uitmaakt 'wat jullie denken, ik zing wat ik wil zingen'. Dat doet de grande dame met een rafelstem waar heel haar leven in doorklinkt en die ze huiveringwekkend kan laten schamperen, huilen en knauwen."

Hij gaat nu snel verder naar de Nile op zijn route 'voor doorgewinterde soul'.

Bettye Lavette

Toch een beetje Bobby Womack thuis?

Soullegende Bobby Womack is zijn show in de Nile begonnen. Voor de thuisblijvers is er hier een 'Perfect Bobby Womack'-afspeellijst, te beluisteren via Spotify.

Bobby Womack

'The Deep South' bij Ben Harper in de Maas

In de Maas-zaal staat momenteel Ben Harper met mondharmonicaspeler Charlie Musselwhite te spelen. Onze recensent Leendert van der Valk daalt daar af naar 'the deep south' van de VS:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk De Maas daalt met PedritoMusselwhite en Harper af naar de deep south. Onheilspellende slidegitaar en mondharmonica #nsj13

Maar erg subtiel is het niet:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Musselwhite en Harper dreigen alle subtiliteit uit de prachtige liedjes van hun album Get Up te rammen. #nsj13

Ben Harper, Charlie Musselwhite

Optredens NSJ op Cultura zijn begonnen

De gids op de site van Cultura belooft ons "onder voorbehoud" concerten van Diana Krall, Larry Graham, Seasick Steve en Caro Emerald. Voor als je nog even wilt weten wat je allemaal mist én hebt gemist. Kijk hier live.

Huh? Bereik!

Bereik met T-Mobile is zo goed als onmogelijk hier, zo horen we van alle kanten. Dus als het er opeens weer is...

Twitter avatar JohndenBraber John den Braber Ik heb hier op #nsj13 plots 3G en vol bereik. Wat is dat nou voor gekkigheid T-Mobile?

Darling overvol voor Next Collective

Next Collective, een echte jazz-supergroep, is al even bezig in de Darling. En het trekt een bijzonder volle zaal, volgens onze redacteur Peter van der Ploeg, die bij het concert staat:

Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Christian Scott heeft wat losgemaakt, vorig jaar op NSJ. De Darling is overvol voor t spannende NEXT Collective, waar hij meespeelt. #nsj13

Die Christian Scott stond niet alleen al eens op het festival, hij speelde vorig jaar ook in de North Sea Jazz Club in Amsterdam:

Next Collective

Stetson "fascinerend" en " kunstig"

Recensent Amanda Kuyper komt net enthousiast terug van Colin Stetson:

"Het is heel fascinerend, heel kunstig. Stetson, specialist in circulair ademhalen, speelt op een enorme bassaxofoon. Hij heeft een microfoon op zijn keel en langs die saxofoon heeft hij contactmicrofoontjes bij de kleppen. Hij zingt soms als een huilende wolf door de saxofoon melodieën. En dan vindt hij keer op keer een groove."

Colin Stetson

Met Calexico 'klappend in een Chevy Impala'

Mede-liveblogger en NRC-redacteur Peter van der Ploeg was net bij Calexico:

"Met de koningen van de mariachi-fluister-country, Calexico, zit je ineens handenklappend achterin een Chevy Impala uit ´64. Dan weer op een dorpspleintje in het noorden van Mexico, diep in de nacht. Zanger Joey Burns, met z'n papierritsel-stem en drummer John Convertino hebben in de afgelopen jaren een te gekke band om zich heen verzameld. Een show vol vuur, van het heerlijke Morricone-achtige Minas de Cobre van hun eerste plaat The Black Light, tot werk van het lekker zompige Algiers. Kippenvel!"

En gelukkig hebben we zijn foto's nog:

Foto NRC/ Peter van der Ploeg


Foto NRC/ Peter van der Ploeg


Foto NRC/ Peter van der Ploeg

Calexico

Colin Stetson fascineert met klankenbrij

Onze Amanda Kuyper staat momenteel bij blazer Colin Stetson:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Multi-blazer Colin Stetson fascineert met onwaarschijnlijke klankenbrij; staaltje techniek + uitbouwen ... http://t.co/5Y21D6mfxT

Ze is niet de enige die positief is:

Twitter avatar atzedevrieze Atze de Vrieze Colin Stetson zingt en speelt saxofoon als een malle. Tegelijk. Ademen kan ie alleen door zijn oren #nsj13

Colin Stetson

Spontaan gedans bij Pedrito Martinez

Onze recensent Leendert van der Valk was net op Congo Square bij percussionist Pedrito Martinez:

"Op het podium stond weer een band waar het plezier vanaf spatte. Behalve Martinez stond er ook zangeres Ariacne Trujillo. Ze stonden samen te swingen achter hun instrumenten; hij achter de trommels, zij achter de piano. Voor de rest was er alleen een koebel en een bas, dan heb je een feestje. Veel mensen begonnen spontaan samen te dansen, echt een Cubaans sfeertje."

Pedrito Martinez

Zo staat Colin Stetson er alleen voor...

...maar veel mensen kennen hem als de gastblazer - hij speelt voornamelijk bassaxofoon- op albums van indielievelingetjes als Arcade Fire, Bon Iver en Feist. Dit jaar kwam zijn nieuwe soloalbum uit: New History Warfare Vol. 3: To See More Light. Hij begint nu in de Madeira.

Colin Stetson

'Meer koebel!'

Zonnige klanken op Congo Square, waar percussionist Pedrito Martinez nog even bezig is:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Meer koebel! Zonnige klanken hier op Congo square #nsj13

Pedrito Martinez

Twee jaar geleden...

...stond Miller ook op North Sea Jazz. Bekijk een live-opname van zijn uitvoering van het nummer Jean Pierre:

Het origineel is trouwens van niet de minste: Miles Davis.

Marcus Miller

Renaissance voor Marcus Miller

Millers tourbus verongelukte vorig jaar november in Zwitserland . De chauffeur van de bus kwam om het leven, Miller zelf raakte lichtgewond. Zijn nieuwe album, vorig jaar uitgekomen, heet toevallig Renaissance. Hij begint nu, herboren, in de Nile.

Twitter avatar janbos82 jan van den bos Marcus Miller nu! #NSJ13

Marcus Miller

Chris Dave is een meesterdrummer

Amanda Kuyper komt bij Chris Dave and the Drumhedz vandaan:

Bepaald geen ideaal begin voor drummer Chris Dave en zijn band. Alle bagage zoek, uren wachten op vliegveld en dan recht uit de taxi het podium op. Soundcheck voor publiek. Waartussen één onnozelaar in de zaal nog meent te moeten schelden over de echo's in de snares van het drumstel.
Dat je dan nog zo soepel staat te spelen is bewonderenswaardig. Dave is een meesterdrummer met duizelingwekkende roffels. Bassist Pino Palladino kan daar lekker op anticiperen. Samen hadden ze goede stop en go's. Saxofonist Marcus Strickland er boven mooie frases. Vuurwerk? Nee. Teveel fusion zonder vonken. Maar al met al een best lekkere groovende opening.

Chris Dave

Charlie Wilson houdt van ons

...en dat steekt hij niet onder stoelen of banken:

'Iek hah vanjulley, iek hah vanjulley! I said that wrong right? I love you!'

Saul van Stapele is enthousiast over de spektakel-show:

Charlie Wilson houdt van ons, vertelt hij voordat hij liefdeshit 'You Are' inzet. En als Charlie Wilson zingt over engelen, dan zijn er ook engelen, danseressen die met doorzichtige witte capes zwierende vleugels nabootsen. Klassiek dik aangezette show-R&B zoals je die zelden meer ziet.

Charlie Wilson
Het concert van Chris Dave & The Drumhedz is nu toch begonnen:

Chris Dave & The Drumhedz

Het concert van Chris Dave & The Drumhedz op het Darling-podium is nog niet begonnen.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Drummer Chris Dave verontschuldigt zich meteen voor late begin: alle bagage kwijt op vliegveld #nsj13

Charlie Wilson's Magical Mystery R&B Extravaganza

Saul van Stapele doet verslag:

Vakkundige feestfunk, choreografie in lichtgevende kostuums met pastelkleuren en lovejams die soepel de Nile-zaal inglijden.

Charlie Wilson
Leendert van der Valk weet dat er behalve heel erg veel mooie muziek vanmiddag ook een spannende etappe in de Tour de France is:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Is het heel duf als ik de Ventoux opneem om vannacht terug te kijken? Gekmakende keuzes op #NSJ13

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Vandaag veel moois op #nsj13 Ik kijk uit naar Bettye Lavette, Ben Harper, Projeto Coisa Fina, Pedrito Martinez, Valerie June en Ebo Taylor

Amanda Kuyper heeft met enige moeite al wat keuzes gemaakt:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Ik kies qua jazz zeker voor het New Urban Jazz thema, Rosenwinkel, Marsalis, Cohen, Tingvall Trio en Colin Stetson en Pascoal. #nsj13

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Verder erg aan het uitzien naar Bobby Womack en Dionne Warwick. #nsj13

Wat te doen vandaag?

Ben je benieuwd waar onze verslaggevers vandaag gaan kijken? Ze hadden het niet makkelijk met kiezen, want het programma zit boordevol veelbelovende concerten. Saul van Stapele gaat in ieder geval naar Bobby Womack en heeft een luistertip:

Charlie Wilson

Ondertussen is op het Nile-podium een onvervalste Soul-revue van Charlie Wilson begonnen.

Twitter avatar Mariannevdv Marianne v/d Velde Beproefde succesformule: oude rot met mooie jonge vrouwen. Works every time! Charlie Wilson #nsj13

Carlie Wilson

Binnenblazen

De To Be Continued Brass Band uit New Orleans verwelkomt, als elke dag, het publiek bij binnenkomst.

De To Be Continued Brass Band van boven... NRC / Peter van der Ploeg

... en van achter. NRC / Koen Smeets

To Be Continued Brass Band

Dag drie van start

Nog nauwelijks bekomen van de afgelopen dagen stroomt Ahoy' alweer vol met vrolijke mensen die veel zin hebben in de derde dag van het North Sea Jazz Festival 2013. Onze redactie is ook opgewonden, niet alleen omdat ze zin hebben in de dag maar ook omdat ze het moeilijk vinden te kiezen waar ze heen willen.

    • Koen Smeets