In Syrië ontvoerde Franse journalisten zijn in leven

Een Franse journaliste die is ontvoerd in Irak houdt een speech tijdens een bijeenkomst afgelopen donderdag voor de journalisten Didier Francois en Edouard Elias, die sinds 6 juni werden vermist. Foto AP / Remy de la Mauviniere

De twee Franse journalisten die zijn ontvoerd in Syrië, zijn in leven. Dat meldt de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian.

“Er wordt alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de voorwaarden voor hun vrijlating snel kunnen worden geïmplementeerd. Ik denk aan hen en aan andere Franse gijzelaars. Voor hun welzijn, en vooral die van deze twee, zeg ik er verder niets over. We doen er alles aan ze zo snel mogelijk vrij te krijgen.”

De journalisten reisden naar Aleppo toen begin juni duidelijk werd dat ze al 24 uur niets van zich hadden laten horen. Het gaat om de radiojournalist Didier François (53) en freelance fotograaf Edouard Elias (22). President Hollande riep onmiddellijk op tot hun vrijlating.

Syrië erg gevaarlijk voor journalisten

Er zijn vaker journalisten in Syrië vermist. In april werden vier Italiaanse journalisten vermist, die na een week werden vrijgelaten. Een andere Italiaanse journalist, de 62-jarige Domencio Quirico, zit nog altijd vast. Nergens is het zo slecht gesteld met de veiligheid van journalisten als in Syrië, schreef Hans Klis eerder in NRC Handelsblad:

Het land voert dit jaar, net als vorig jaar, de lijst aan van gevaarlijkste plekken voor journalisten. In 2012 kwamen er volgens het Committee to Protect Journalists zeker 28 om, onder wie veteraan Marie Colvin, op een wereldwijd totaal van zeventig doden. In de eerste helft van dit jaar werden wereldwijd twintig journalisten gedood, waarvan acht in Syrië. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers was niet in vaste dienst.

    • Mirjam Remie