In paar dagen ruim 55.000 Oost-Congolezen naar Oeganda gevlucht

Meer dan 55.000 Congolese vluchtelingen zijn in Oeganda aangekomen sinds afgelopen donderdag, meldt het Rode Kruis vandaag. De stroom vluchtelingen volgt op aanvallen door Oegandese rebellen in de oostelijke Democratische Republiek Congo.

Een Oost-Congolese familie gisteren op de vlucht, in de buurt van de Oegandese grens. Foto AFP / Isaac Kasamani

Meer dan 55.000 vluchtelingen uit de Democratische Republiek Congo zijn in Oeganda aangekomen sinds afgelopen donderdag, meldt het Rode Kruis vandaag. De stroom vluchtelingen volgt op aanvallen door Oegandese rebellen.

Het Rode Kruis zegt dat er dringend behoefte is aan humanitaire hulp. Een groot deel van de vluchtelingen is ziek en heeft bijna alle bezittingen in het thuisland achtergelaten.

Het aantal vluchtelingen is in één dag fors gestegen, meldt persbureau AFP. Vrijdag waren het nog 30 duizend mensen. Desondanks zou het nu weer afnemen, schrijft persbureau AFP.

Oegandese rebellen van de Verenigde Democratische Troepen vielen donderdag aan en bezetten de stad Kamago in de Congolese provincie Noord-Kivu. Het regeringsleger nam de stad vrijdagavond echter weer in.

Oost-Congo heeft een oorlogseconomie

Het oosten van dit onmetelijke land verkeert al twee decennia in een bijna permanente staat van oorlog, schreef onze Afrika-redacteur Toon Beemsterboer eerder in NRC Handelsblad:

Door de aanwezigheid van alle rebellengroepen, milities en het slecht georganiseerde leger heeft Oost-Congo een oorlogseconomie. Opbrengsten uit de mijnen vloeien niet of nauwelijks naar de staatskas. Elke gewapende groep, inclusief het leger, stelt voor hongerlonen burgers te werk in mijnen, waarna de grondstoffen goeddeels via Rwanda en Oeganda worden uitgevoerd. Deze illegale mijnbouw houdt het conflict in stand.