Dodental aanslagen Irak gestegen - ‘burgeroorlog laait weer op’

Bij een bomaanslag tijdens een begrafenis in Muqdadiyah, 90 kilometer ten noorden van Bagdad, kwamen gisteren meerdere mensen om. Foto AP

Het dodental door de aanslagen op twee soennitische moskeeën in Bagdad gisteravond is opgelopen tot ten minste 21. Sinds de start van de ramadan afgelopen woensdag wordt het land geteisterd door een nieuwe golf van dagelijks geweld, zeggen de autoriteiten.

De eerste bom ging af na een speciaal avondgebed ter gelegenheid van de ramadan. Daarbij kwamen zestien mensen om het leven en raakten 31 mensen gewond. Kort daarna explodeerde een autobom bij een andere soennitische moskee, in het westen van Bagdad; vijf mensen kwamen daarbij om en negentien mensen raakten gewond. Bij een aanslag bij een begrafenis in het noordoosten van de hoofdstad kwamen drie mensen om het keven. Ook bij een aanslag vrijdag bij een koffiehuis kwamen tientallen mensen om.

In de noordelijke, olierijke stad Kirkuk moesten alle koffiehuizen tijdelijk worden gesloten omdat de politie de veiligheid niet kan garanderen.

Officiële bronnen meldden die aantallen aan de Britse krant The Guardian, op basis van anonimiteit, omdat ze de informatie eigenlijk niet mochten vrijgeven aan journalisten.

Gewelddadigste periode in vijf jaar tijd

Sinds begin april zijn meer dan 2600 mensen omgekomen door aanslagen in Irak. Het is de ergste uitbarsting van geweld in vijf jaar. Nog niemand heeft de recente aanvallen opgeëist. Sektarische spanningen zijn de afgelopen maanden gegroeid. Aanvallen op soennieten kwamen eerst minder voor. Daardoor bestaat de vrees dat shi’ietische milities weer actief zijn geworden.

In mei vonden volgens een telling van de Verenigde Naties meer dan duizend mensen de dood. Dat is het hoogste maandgemiddelde sinds de burgeroorlog van 2006-2008. De burgeroorlog in Irak laait weer op, schreef Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants vorige maand in NRC Handelsblad:

Destijds werden soms duizend mensen op één dag gedood bij aanvallen van sunnieten op shi’ieten en omgekeerd. Na 2008 stabiliseerde het geweld op 200 tot 300 per maand. (…) Gevaarlijk verschil met toen is de instabiele toestand van de regio – de oorlog in Syrië, de oplopende spanningen tussen Iran en de Arabische Golfstaten. Als nu bijvoorbeeld het shi’itische heiligdom van imam Musa al-Khadam in de Bagdadse wijk Khadamiya wordt opgeblazen, „dan kan het oorlog in het hele Midden-Oosten veroorzaken”.

    • Mirjam Remie