De J Dilla-connectie op North Sea Jazz 2013

Deze bezoeker van North Sea Jazz, zaterdag, had 'm al ontdekt: de J Dilla-connection op het festival. Foto NRC / Saul van Stapele

Het is geen officieel thema maar ook vandaag staan weer diverse acts op het programma van North Sea Jazz, op wiens muzikale carrière de in 2006 overleden hiphopmaestro J Dilla enorme impact heeft gehad. J Dilla is een als baanbrekend beschouwde producer die niet alleen veel invloed heeft gehad op de evolutie van hiphop, maar op het gebruik van beats en live gespeelde drums in het algemeen. En zijn nalatenschap is dit weekend te zien in Rotterdam.

Vandaag staan bijvoorbeeld in de Darling-zaal bijna alleen maar muzikale bondgenoten van J Dilla. Om 15.30 drummer Chris Dave en meesterbassist Pino Palladino met Chris Dave & The Drumhedz. Om 17.30 Jamire Williams, drummer van NEXT Collective. En om 21.30 Robert Glasper met zijn Robert Glasper Experiment. In de Maas staat om 20.00 uur Brook d’Leau van het duo J*DaVeY dat nauw met J Dilla samenwerkte, als dj op het podium bij Miguel. En daarna treedt in dezelfde zaal om 21.45 Kendrick Lamar op, de belangrijkste rapper van het moment die op diverse instrumentaties van J Dilla rapte.

Veel van deze artiesten namen composities op van J Dilla en presenteerden die als eerbetoon aan de op zijn 32e aan de tuberculeuze aandoening lupus overleden, baanbrekende producer. Net als rapgroep The Roots, die gisteren optraden, waarvan drummer en voorman Questlove samen met J Dilla in het producerscollectief The Soulquarians zat. En bassist en geestverwant Thundercat, die vrijdag optrad.

Die dag waren ook groepen te zien die met hun wortels stevig in een oudere muzikale traditie staan, maar hun inspiratie halen bij vooruitstrevende beatmakers als Flying Lotus en vooral J Dilla. Bij Hiatus Kaiyote vielen vrijdag de gebroken, ingenieuze, inventieve ritmes en geluidsflarden op en BadBadNotGood interpreteerde onder meer hiphop op een virtuoos jazzy wijze, en bewerkte bijvoorbeeld het door J Dilla geproduceerde Fall in Love.

Cruciale inspiratiebron
En dan is er – naast Questlove, Chris Dave en Jamire Williams – ook nog Karriem Riggins, vrijdag drummer bij Diana Krall. Hij is onderdeel van een generatie jonge jazzmuzikanten voor wie J Dilla een cruciale inspiratiebron is. Riggins is een jazzdrummer en hiphopproducer die net als J Dilla uit Detroit komt en veelvuldig samen met hem produceerde. Hij promoot actief het belang van diens muzikale nalatenschap. “Hij is zo belangrijk,” vertelde Riggins aan NPR’s A Blog Supreme, “hij zit voor mij in dezelfde categorie als Herbie Hancock en Miles (Davis).”

Riggins bij de NPR:

Karriem Riggins - J Dilla The Greatest from Yours Truly on Vimeo.

J Dilla was een goochelaar met samples en geluiden; altijd op zoek naar experiment en in staat om van het allerkleinste brokje muziek op de obscuurste plaat een opwindend muzikaal statement te smeden. Hij wist ongekend gevoel te persen uit drummachines en maakte buitengewoon fijnzinnige ritmecollages vol boeiende details. In een genre vol door de computer strak getrokken beats, toverde hij met muzikaliteit en visie, swingend en in real-time, met klank en ritme. Het grote aantal acts op North Sea Jazz dit weekend met een directe link met J Dilla – we noemen ze hier niet eens allemaal - onderstreept nog eens zijn muzikale belang.

    • Saul van Stapele