Christopher Froome wint op de Mont Ventoux

De Britse Christopher Froome heeft de Reus van de Provence bedwongen en de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Colombiaanse Nairo Quintana werd tweede. De Nederlander Bauke Mollema leverde ook een knappe prestatie en eindigde op de achtste plaats.

De Britse wielrenner Christopher Froome van het Skyteam tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. Foto EPA / Guillaume Horcajuelo

De Britse Christopher Froome heeft zijn status als tourfavoriet waargemaakt en de Reus van de Provence bedwongen. Na 243 kilometer won hij solo de vijftiende etappe van de Tour de France. De Colombiaanse Nairo Quintana werd tweede achter de Sky-renner. De Nederlander Bauke Mollema leverde ook een knappe prestatie en eindigde op de achtste plaats.

Daarmee hield hij de schade op nummer zes Alberto Contador beperkt en behoudt hij daardoor zijn plek in het klassement als nummer twee. Laurens ten Dam eindigde op de negende plaats en behoudt zijn vijfde plek in het klassement.

Froome zei na afloop van de etappe dat hij zijn zege niet kon geloven:

“Deze keer is het zo historisch, het betekent zoveel, tijdens de honderdste editie.”

De etappe kende een razend tempo. Direct vanuit het vertrek waren er ontsnappingspogingen waardoor het tempo hoog bleef. Uiteindelijk lukte het een groep van tien man, onder wie Wout Poels (Vacansoleil) en groenetruidrager Peter Sagan (Cannondale), om weg te komen.

Het tiental kreeg een maximale voorsprong van zo’n zes minuten, maar werd gedecimeerd toen Julien El Fares met rugklachten moest lossen. De andere negen bleven samen tot aan de voet van de Mont Ventoux. Even daarvoor had Sagan nog de volle winst bij de tussensprint gepakt en de groene trui steviger om zijn schouders gekregen.


Etappekaart via Cycling the Alps

Op de Ventoux koos Quintana de aanval. De Colombiaan van Movistar reed hard naar de koplopers van dat moment toe en kwam alleen aan kop te rijden. Daarachter zette Froome zijn Sky-mannen aan het werk. Onder aanvoering van Richie Porte moest iedereen behalve Alberto Contador lossen en Froome demarreerde hard bij de Spanjaard (Saxo Bank) weg.

Tour de France 15e etappe: Givors - Mont Ventoux. Infographic ANP

Daarachter ontstond een groepje met onder meer Belkin-renners Mollema, Ten Dam, Joaquin Rodriguez (Katusha) en Jakob Fuglsang (Astana). Zij probeerden de achterstand beperkt te houden. Vooraan probeerde Froome Quintana eraf te rijden, maar bij zijn eerste twee pogingen kreeg de geletruidrager Quintana er niet af. Driemaal bleek voor de Brit echter scheepsrecht en hij kwam solo over de streep.

Eerzuchtige Froome

Dat hij in de aanval ging was toch verrassend zegt NRC-sportredacteur Derk Walters vanuit Frankrijk:

“Froome heeft de hele ronde al bewezen dat hij de beste klimmer is. Zijn overwinning was dus verwacht. Verrassend was wel dat hij echt in de aanval ging, want gezien zijn positie hoefde dat niet. Hij is dus heel eerzuchtig.”

Contador moest in de laatste kilometer Mikel Nieve en Rodriguez laten gaan en met een goede versnelling kwam Mollema al een paar tellen later over de streep. Ten Dam kwam vlak daarachter boven. Een vrij knappe prestatie zegt Walters:

“Aanvankelijk leek het erop dat Mollema en Ten Dam veel tijd zouden verliezen, maar de laatste kilometers hebben ze goed gereden. Dat Nederland nog steeds tweede is in het klassement is echt bijzonder. We kunnen voorzichtig zeggen dat een podiumplaats weer lonkt voor het eerst in 25 jaar.”

Contador gaf Mollema een zetje

Niet dat het van een leien dakje ging, zo liet Mollema na afloop weten aan de NOS. Hij vond de laatste loodjes heel zwaar:

“Het was echt zwaar de laatste tien kilometer. Ik moest volle bak gaan om in het wiel te blijven. Laurens was heel sterk. Hij bleef goed tempo rijden.”

Dankzij Ten Dam kon Mollema daardoor de schade op Contador beperken:

“Ik hoorde dat we dichter bij hem kwamen en op tweehonderd meter zag ik hem rijden in de laatste bocht. Daar kreeg ik heel veel moraal van. Als je Contador ziet heb je toch nog iets extra’s om er een sprintje uit te trekken. Het was goed voor ons dat Contador zich wat heeft opgeblazen.”

De reactie van Bauke Mollema na de finish:

De reactie van Laurens ten Dam:

In het klassement groeide Mollema’s achterstand op Froome naar 4.14 minuten. Contador staat daar nog elf seconden achter en Roman Kreuziger daar weer drie tellen achter. Ten Dam is op 4.54 vijfde. Quintana klom naar de zesde positie. Hij geeft 5.47 minuten toe op Froome.

De stand in het algemeen klassement:

1. Chris Froome (GBR/SKY) 61h11:43.
2. Bauke Mollema (NED/BKN) 4:14.
3. Alberto Contador (ESP/SAX) 4:25.
4. Roman Kreuziger (CZE/SAX) 4:28.
5. Laurens ten Dam (NED/BKN) 4:54.
6. Nairo Quintana (COL/MOV) 5:47.
7. Jakob Fuglsang (DEN/AST) 6:22.
8. Joaquim Rodriguez (ESP/KAT) 7:11.
9. Jean-Christophe Péraud (FRA/ALM) 7:47.
10. Michal Kwiatkowski (POL/OPQ) 7:58.

Morgen is de tweede rustdag in de Tour.

Het wedstrijdverslag is afkomstig van Novum

    • Anouk Eigenraam