Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaanse buurtwachter vrijgesproken van moord op tiener

Een buurtwachter die vorig jaar februari een ongewapende zwarte tiener doodschoot in Florida gaat vrijuit. De zeskoppige jury achtte hem na twee dagen overleg onschuldig.

Veel mensen vonden dat George Zimmerman moest worden berecht omdat ze geloven dat hij de 17-jarige jongen doodschoot uit racistische motieven. Foto AFP / Scott Olson

Buurtwachter George Zimmerman is vrijgesproken van moord op de 17-jarige Trayvon Martin. De zeskoppige jury achtte hem na twee dagen overleg onschuldig. De zaak maakte veel los in Amerika, omdat Zimmerman zou hebben gehandeld uit racistische motieven.

Martin (17) kocht op 26 februari vorig jaar in het stadje Sanford een zakje snoep en een fles ijsthee. Toen hij daarmee ’s avonds op weg naar huis door een bewaakte buurt liep, trok hij de aandacht van George Zimmerman, een vrijwilliger bij de buurtwacht. Zimmerman, half-blank, half-Latijns-Amerikaans, belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen. Zimmerman mocht van de politie niet ingrijpen, maar hij stapte uit. Na een woordenwisseling schoot hij Martin dood.

De 29-jarige George Zimmerman stelde dat hij de 17-jarige Trayvor Martin doodschoot uit zelfverdediging. Hij zou door de jongen zijn aangevallen. Openbare aanklagers vonden echter dat Zimmerman het recht in eigen hand had genomen. Ze noemden hem een leugenaar en zetten hem neer als een buurtwacht die steeds gefrustreerder raakte door het aantal inbraken in de wijk, veelal gepleegd door zwarte jongens.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5D2AsxoexGY

Dood herinnert aan tijd voor zwarte burgerrechtenbeweging

De dood van Martin leidde vorig jaar tot demonstraties van tienduizenden mensen omdat Zimmerman pas na 44 dagen werd opgepakt. President Obama gebruikte zeldzaam persoonlijke woorden toen hij over de kwestie sprak: „Als ik een zoon had gehad, had hij eruit gezien als Trayvon.” Het bekende basketbalteam Miami Heat liet zich uit protest fotograferen met dezelfde capuchons op als Trayvon Martin.

De gewelddadige dood van de zwarte tiener Trayvon Martin in Florida heeft pijnlijke herinneringen in de Verenigde Staten naar boven gebracht uit de tijd voor de opkomst van de zwarte burgerrechtenbeweging, midden vorige eeuw, schreef onze correspondent Guus Valk destijds in NRC Handelsblad:

“Het politiedistrict blijkt een verleden te hebben van onopgeloste en niet-onderzochte zaken. Zwarte inwoners werden daarvan de dupe. (…) USA Today, een grote krant, legde een verband met de dood van Emmett Till, in 1955. Till was 14 toen hij in dat jaar door een groep blanken van zijn bed werd gelicht en vermoord. Ze dachten dat hij naar een vrouw had gefloten. Niemand is er ooit voor veroordeeld.

Tills dood vormde een inspiratie voor de ontluikende zwarte burgerrechtenbeweging, die onder meer vocht voor gelijke berechting. Maar nog altijd, concluderen velen, is die er niet gekomen. Eén op de elf Afro-Amerikanen zit volgens recente cijfers een (voorwaardelijke) straf uit. Het landelijke cijfer is één op de 31. Gratie en strafvermindering worden veel sneller aan blanken verleend.”

Gevreesd voor onrust

De politie houdt rekening met massaprotesten en heeft voorzorgsmaatregelen genomen. Voor de rechtszaal stonden veel mensen die borden bij zich hadden met teksten als ‘gerechtigheid voor Trayvon’. Vorig jaar gingen duizenden mensen de straat op in Sanford, Miami, New York en op andere plekken. Velen van hen droegen een zelfde soort trui als Martin droeg de avond dat hij stierf.

Twitter avatar MatthewKeysLive Matthew Keys Photo: Police and protesters square off in Oakland, California - http://t.co/zYW6cmlqe0