Dodelijkste aanslag op vredesmacht Darfur eist zeven levens

Blauwhelmen van de VN vredesmacht in Darfur. Foto EPA / Albert Gonzalez

Bij een hinderlaag in Zuid Darfur in Soedan is een patrouille van de internationale vredesmacht aangevallen. Daarbij zijn zeven blauwhelmen gedood, melden de Verenigde Naties. Zeventien anderen raakten gewond.

Twitter avatar UNPeacekeeping UN Peacekeeping AU-#UN Mission in #Darfur confirms 7 military #peacekeepers killed and 13 military & 4 police wounded following ambush by unidentified group

Het is volgens AP de dodelijkste aanval ooit op de vredesmacht in de regio. Nog niet duidelijk is welke nationaliteit de blauwhelmen hebben. De VN’ers liepen in een hinderlaag op zo’n 25 kilometer van de plaats Khor Abeche. Volgens een woordvoerder van de VN-vredesmissie UNAMID openden aanvallers het vuur met geweren en granaatwerpers op een groep soldaten en politiemensen.

Darfur wordt sinds 2003 verscheurd door een bloedig conflict nadat rebellen de wapens opnamen tegen de centrale regering in Khartoum. Het geweld is verminderd na 2004, maar is eind vorig jaar weer toegenomen. De vredesmacht UNAMID verving in januari 2008 de troepen van de Afrikaanse Unie en bestaat op dit moment uit ruim 19.000 manschappen.

Volgens de VN zijn er sinds 2003 ongeveer 300.000 mensen gedood in Darfur en zijn meer dan 2,6 miljoen burgers op de vlucht geslagen.

    • Lex Boon