WNL moet autonomer

Het is „essentieel” dat aspirant-omroep WNL een zelfstandige positie gaat innemen ten opzichte van De Telegraaf en moederconcern TMG. Als dat niet gebeurt, wordt WNL in 2015 mogelijk niet definitief toegelaten tot het publieke bestel.

Dit blijkt uit een rapportage van het Commissariaat voor de Media die RTL Nieuws openbaar heeft gemaakt. Het stuk is uit maart. Op dat moment vormde de verwevenheid met de Telegraaf Media Groep een risico voor de onafhankelijkheid van de publieke omroep , aldus het Commissariaat. „Op papier is de redactionele onafhankelijkheid goed gewaarborgd”, maar „feitelijk” is WNL voor zijn producties „veelal afhankelijk” van Telegraaf Video Media.

Het Commissariaat vindt ook dat WNL „relatief vaak” aandacht besteedt aan items uit De Telegraaf en aan haar verslaggevers. Deels is dat verklaarbaar, vindt het Commissariaat; WNL is opgericht om het „rechtse geluid” in Hilversum te laten horen. Bij de aspirant-omroep moet een betere balans komen tussen de aantallen eigen medewerkers en die bij externe producenten. Dat is te meer nodig omdat een deel van de medewerkers „een arbeidsverleden bij TMG” heeft.

Bij de toetreding van WNL als aspirant omroep tot het publieke bestel, in 2009, had de minister het Commissariaat gevraagd verscherpt toezicht te houden op de relatie tussen de omroep en het krantenbedrijf. Publieke omroepen mogen niet dienstbaar zijn aan het maken van meer dan normale winst door derden.

In een reactie liet het bestuur van WNL aan staatssecretaris Dekker (Cultuur, VVD) weten de geformuleerde eisen „willekeurig” te vinden.