Wat wil Steve Coleman?

North Sea Jazz heeft de Amerikaanse saxofonist Steve Coleman carte blanche gegeven bij het samenstellen van zijn eigen programma op het festival.

Jazzsaxofonist Steve Coleman Foto Andreas Terlaak

Wie?

Rusteloos vernieuwer in de jazz. Dat is altsaxofonist Steve Coleman. Geboren in 1956 in Chicago, in een gezin met vijf kinderen. Toen al een eigengereid kind dat niet meedeed met de spelletjes van zijn broers en zussen, maar altijd iets voor zichzelf aan het doen was. „Ik wilde geen dingen doen die anderen me oplegden”, zegt hij. „En dat is altijd zo gebleven.”

Na diverse funk- en r&b-verkenningen liftte Coleman in 1978 naar New York waar hij de protegé werd van bassist Dave Holland. Als sideman speelde hij met onder meer de Sam Rivers Big Band, David Murray, Doug Hammond en Abbey Lincoln. Om de huur te betalen speelde hij in de straten van New York en in kleine clubs.

Jaren werkte hij aan de sound die hij hoorde in zijn hoofd, waarover bassist, zijn toenmalige huisgenoot en latere bandlid Lonnie Plaxico zei dat „je er de eerste tel nooit van kon vinden”. Gedurende de jaren negentig dreef Coleman steeds verder van het geijkte jazzidioom. ‘Niemand zal je muziek begrijpen’, kreeg hij van zijn eerste (Duitse) jazzlabel te horen. Zijn debuutalbum Motherland Pulse (1985) noemt Coleman een hybride compromis. Vervolgens ging hij zijn eigen weg.

    • Amanda Kuyper