Wachten, proppen, auw

Bij binnenkomst, gistermiddag, valt het nog mee en is er nog te bewegen. Maar de massa komt al vroeg op gang. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Propvolle gangen, raar deurbeleid, snoeihard geluid. Dat zijn enkele mindere punten die we op de eerste dag van North Sea Jazz 2013 noteerden. De gangen zijn hier en daar zo smal dat bezoekers in een opeengepakte file terechtkomen waar nauwelijks beweging in zit.

Dat is vervelend voor mensen die even snel bij meerdere concerten willen kijken. In een programma vol lastige keuzes, willen gasten wanneer het ene concert minder bevalt, snel naar het andere kunnen lopen maar dat wordt ze niet altijd makkelijk gemaakt. “De doorgang moet beter,” zei een bezoeker gisteren tegen NRC. “Dan plaatsen ze maar wat minder hamburgertenten.”

Vraagtekens zijn er ook bij de wijze waarop mensen tot de zaal worden toegelaten. Een rij bezoekers zag vannacht tegen 01.00 uur met stijgende verbazing dat velen het concert van Mala in Cuba in de Darling-zaal verlieten, terwijl de mensen die naar binnen wilden maar in een lange rij moesten blijven wachten. Toen de rij eindelijk naar binnen mocht, bleek de zaal maar schaars gevuld. Voorts is er, net als eerdere jaargangen, kritiek op het geluid. “Vooral in de grote zalen: snoeiharde drums en bassen,” reageert ‘FDaalderop’ onderaan ons liveblog. Het effect, “een dikke, oorverdovende geluidsbrij”, noteerden onze recensenten hier en daar inderdaad ook.

    • Saul van Stapele