VVD-senator pleit voor verplichte inenting mazelen

Een meisje wordt ingeent tegen mazelen.
Een meisje wordt ingeent tegen mazelen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

VVD-senator Heleen Dupuis wil dat de overheid inenting tegen mazelen verplicht stelt. Daartoe roept ze vanavond op in Nieuwsuur. Volgens Dupuis heeft de overheid de plicht om kinderen te beschermen.

Dupuis:

“In het gezondheidsrecht staat vast dat ouderen voor zichzelf kunnen beslissen om iets wel of niet te doen, maar als het om kinderen gaat heeft de overheid de plicht om kinderen, als het moet, tegen hun ouders te beschermen.”

Dupuis wil dat de Gezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid gaan kijken naar verplichte inenting.

“We moeten ons serieus gaan beraden of er mogelijkheden zijn om een drama als dit beperkter te maken.”

Rutte: God heeft nooit bedoeld dat kinderen zo lijden

Sinds enkele maanden heeft de zeer besmettelijke kinderziekte de kop opgestoken in Nederland. In de zogenoemde BibleBelt, waar veel ouders wonen die hun kinderen niet laten inenten uit vrees tegen Gods wil te handelen, zijn in korte tijd honderden gevallen van mazelen gemeld. Gisteren zei premier Rutte dat predikanten hun geloofsgenoten moeten oproepen hun kinderen te laten inenten tegen mazelen. Rutte:

“God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden.”

321 gevallen vastgesteld, werkelijke aantal waarschijnlijk hoger

Afgelopen donderdag maakte het RIVM bekend dat er sinds begin mei bij 321 mensen mazelen zijn vastgesteld. Waarschijnlijk zijn echter veel meer mensen besmet. Woensdag meldde het RIVM dat op een school in de Biblebelt ook kinderen besmet zijn geraakt met rodehond.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei eerder het onverstandig te vinden dat ouders hun kinderen niet inenten tegen mazelen. Ze gaf echter aan niets te voelen voor verplicht vaccineren.