Vastgoedmagnaat weer verdacht

De van witwassen en oplichting verdachte vastgoedmagnaat Hans van Veggel heeft meer problemen. Langzaam stort zijn imperium in.

NLD-20031110-GOUDA: Portret van Klaas de Ruiter (r. ), voorzitter van Amstelland MDC NV en Hans van Veggel, vice-voorzittter. ANPFOTO COPYRIGHT Roger DohmenNLD-20031110-GOUDA: Portret van Klaas de Ruiter (r. ), voorzitter van Amstelland MDC NV en Hans van Veggel, vice-voorzittter. ANPFOTO COPYRIGHT Roger Dohmen

Hij leek de dans lang te ontspringen in het al jaren durende kat- en muisspel tussen justitie en de vastgoedwereld. De steenrijke projectontwikkelaar Hans van Veggel (65) was immers géén verdachte in de grote fraudezaak die in 2007 aan het licht kwam en als dossier ‘Klimop’ voor de strafrechter kwam.

Drie jaar later volgde wel een schikking met justitie in een andere zaak: het Openbaar Ministerie kon een vermoeden van omkoping niet voldoende hard maken in wat bekend staat als de Rochdale-affaire. De woningbouwcorporatie zou in ruil voor steekpenningen onder gunstige voorwaarden een pand hebben gekocht waar Van Veggel vanaf wilde. Zijn bedrijf, Multi Vastgoed, kocht de vervolging af voor 565.000 euro, waarvan 25.000 euro door Van Veggel persoonlijk werd opgehoest.

Maar daarmee bleek de jacht op Van Veggel niet afgedaan. Want het OM sloeg deze week alsnog toe. Dat maakte woensdag via een persbericht bekend dat de vastgoedmagnaat uit Wassenaar, volgens zakenblad Quote goed voor een vermogen van 300 miljoen euro, verdacht wordt van het witwassen van miljoenen euro’s, oplichting en valsheid in geschrifte. De fiscus zou hierdoor zo’n 25 miljoen aan belastinginkomsten hebben misgelopen.

Van Veggel ontkent de aantijgingen. Volgens zijn woordvoerder gaat het om een „fiscaal meningsverschil” over een privétransactie die los staat van Multi Vastgoed.

Ongelukkig toeval of niet, dezer dagen dreigt Van Veggel ook zijn eigenhandig opgebouwde vastgoedbedrijf te verliezen als gevolg van een vijandige overname door Blackstone. Het Amerikaanse private equityfonds zou al een flink deel van een schuld van 850 miljoen euro, die Multi had uitstaan bij elf banken, in bezit hebben. De Haagse zakenbank NIBC, die het consortium van de elf banken leidt, bevestigt dat het zijn positie in mei aan Blackstone heeft verkocht. De banken die de vastgoedbubble en het fortuin Van Veggel met goedkoop en makkelijk te vergaren krediet mede mogelijk maakten, willen hun geld nu liever terug. Meerdere vastgoedmagnaten gingen Van Veggel voor in een reeks faillissementen die de sector teistert.

De projectontwikkelaar van ondermeer de Kalvertoren in Amsterdam en de Koopgoot in Rotterdam, hangt nu ook nog eens een gevangenisstraf van mogelijk twee jaar boven het hoofd. In 2005 werd Van Veggel door Het Financieele Dagblad nog omschreven als de meest succesvolle projectontwikkelaar van Nederland. „Als er één man is die Nederland heeft vormgegeven is het de dokterszoon Van Veggel”, lauwert de krant hem.

De omstreden vastgoeddeal die nu centraal staat in de verdenking van oplichting heeft dan al lang plaatsgehad. Bij de verkoop enkele jaren later zou Van Veggel hebben geprobeerd de „tientallen miljoenen aan winst” weg te sluizen via een trustkantoor op Curaçao met de bedoeling dit geld buiten het zicht van de Belastingdienst te houden.

Het is hetzelfde jaar waarin de eerste scheurtjes in zijn dan nog smetteloze reputatie ontstaan. Het schandaal met een appartementencomplex op het Bos en Lommerplein in Amsterdam komt aan het licht. Bewoners worden in allerijl geëvacueerd omdat het pand op instorten zou staan en betrokken partijen zich bij de bouw niet aan de veiligheidsvoorschriften zouden hebben gehouden. De projectontwikkelaar? Multi Vastgoed.

    • Ariane Kleijwegt