Uitgelicht zondag

IMAGE DISTRIBUTED FOR ESSENCE - Charlie Wilson performs at the Essence Festival at the Superdome on Saturday, July 6, 2013, in New Orleans. (Photo by Matthew Hinton/Invision for Essence/AP Images) Invision for Essence

Film

Six Days Seven Nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. De elkaar hatende dranklustige vrachtpiloot Harrison Ford en de jonge damesbladredactrice Anne Heche stranden op een onbewoond eiland, waar hij stoer pocht dat hij hutten kan bouwen en daar tot zijn eigen verbazing toe in staat is. Net5, 20.00-22.00u.

Gladiator (Ridley Scott, 2000, GB/VS). Historische spektakelfilm over het Romeinse Rijk, die behalve over talloze figuranten en gigantische sets ook beschikte over destijds state-of-the-art computer generated images (CGI). Russell Crowe is een onkreukbare, tot gladiator gedegradeerde generaal die het opneemt tegen de corrupte keizer Joaquin Phoenix. Ook met Derek Jacobi en Oliver Reed. RTL7, 22.00-01.10u.

American History X (Tony Kaye, 1998, VS). Reclamefilmer Kaye moest de eindmontage uit handen geven van zijn speelfilmdebuut dat educatief verantwoord laat zien hoe Edward Norton na een gevangenisstraf een punt zet achter zijn neonazistische denkbeelden, in tegenstelling tot zijn jongere broer Edward Furlong. Ook met Beverly D’Angelo, Elliott Gould, Avery Brooks. SBS6, 00.00-02.20u.

Two for the Money (D.J. Caruso, 2005, VS). Gokkersfilm, gebaseerd op de authentieke lotgevallen van American football-speler Brandon Link, die na een knieblessure gedwongen een punt zette achter zijn sportcarrière en vervolgens furore maakte met een 0900-nummer voor goktips. Hier wordt hij voor het karretje gespannen van de gokverslaafde zakenman Al Pacino.BBC 1, 00.55-02.50u.

Informatief

Raymond Blanc: How to cook well. Eerste deel van zesluik. In elke aflevering wordt een basistechniek gedemonstreerd. Vandaag: slow cooking. BBC 2, 12.30-13.00u.

A Race Against Time: Hilary Lister’s Round Britain Dream. Verslag van een solozeiltocht. Lister lijdt aan een ziekte waardoor ze vanaf haar nek verlamd is. Ze bestuurt haar boot door te blazen of te zuigen door drie pijpjes en heeft altijd pijn. BBC 2, 19.30-20.30u.

Hunt vs Lauda: F1’s Greatest Racing Rivals. Documentaire over de strijd tussen James Hunt en Niki Lauda om het kampioenschap in de Formule 1 van ’76 – het jaar van de Tyrrell met zes wielen, de omstreden diskwalificatie van Hunt in de GP’s van Spanje en Groot-Brittannië, het bijna fatale ongeluk van Lauda en zijn snelle terugkeer, drie races later. Uiteindelijk won Hunt, met één punt verschil. BBC 2, 22.00-23.00u.

Show me your soul. Franse documentaire over het muziekprogramma Soul Train dat tussen 1971 en 2006 op de Amerikaanse tv werd uitgezonden. Het was het eerste nationale platform voor zwarte popmuzikanten. Om 23.40u een compilatie van optredens van James Brown in Soul Train. Arte, 22.10-00.10u.

Secrets d’histoire. 14 juli 1789: bestorming van de Bastille. Een reconstructie van de gebeurtenissen op die voor Frankrijk zo gedenkwaardige dag. Er bestaan veel mythes over het begin van de Franse Revolutie, maar wat gebeurde die dag precies?TV5, 22.30-23.15u.

Sport

Tour de France: Givors - Mont Ventoux. Langste etappe van de honderdste Tour, met aan het eind de klim naar de top van de berg die altijd geassocieerd zal blijven met Petrarca en Tom Simpson.Eén, 14.10-17.30u.

EK Voetbal. Verslag uit Kalmar van de tweede groepswedstrijd van Nederland op het vrouwentoernooi in Zweden. Tegenstander is Noorwegen. Ned.1, 17.55-19.55u.