Twee arrestaties bij actie tegen mensenhandel Utrecht

De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht
De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht Foto ANP/ David van Dam

De Koninklijke Marechaussee heeft bij een actie tegen mensenhandel op de prostitutieboten in Utrecht twee Bulgaren aangehouden op verdenking van mensenhandel. Zij zouden vier vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie. Dat meldt de NOS.

Momenteel worden alle boten aan het Zandpad doorzocht en de aanwezig prostituees ondervraagd. De boten moeten over anderhalve week gesloten zijn. De gemeente nam die beslissing, omdat er aanwijzingen zijn dat er mensenhandel plaatsvindt. Het toezicht bij de boten door de exploitant is onvoldoende en daarom trekt de gemeente Utrecht de vergunning in.

Ook de exploitatie van prostitutieramen in de Hardebollenstraat in Utrecht is aan banden gelegd. De gemeente praat met een aantal nieuwe mogelijke uitbaters van de ramen en boten.

Vergunning vier exploitanten in juni ingetrokken

Van in totaal vier exploitanten zijn de vergunningen eind juni ingetrokken. Het betekent de sluiting van bijna 100 prostitutieboten aan het Zandpad. Raamprostitutie wordt niet verboden in Utrecht. De gemeente bekijkt met OM, politie en deskundigen of er een model te vinden is waarbij raamprostitutie zonder dwang en misstanden mogelijk kan worden gemaakt. Er wordt gedacht aan aanvullende vergunningseisen, medezeggenschap van de prostituees en eisen aan de ondernemers.


Grotere kaart weergeven