Trentin troeft medevluchters af in Lyon - morgen wacht de Ventoux

Trentin (links) sprint naar de finish. Foto AFP / Jeff Pachoud

Matteo Trentin heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaanse renner won na een rit over 191 kilometer van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon de sprint van een grote kopgroep, waarin geen enkele Nederlander zat.

Trentin brengt de teller van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step op vier ritzeges. Eerder waren Mark Cavendish (2x) en Tony Martin succesvol. Bovendien is hij de eerste Italiaan deze Tour die een etappe wint.

Bekijk de slotfase van de etappe


Voor het eerst deze Tour kregen de aanvallers de zegen van het peloton. Lars Bak, Jens Voigt en Blel Kadri openden het bal en kregen wat later gezelschap van vijftien man. Team Sky van geletruidrager Froome controleerde het peloton, maar deed geen poging het gat dicht te rijden.

De Nederlanders waren in tegenstelling tot gisteren niet voorin vertegenwoordigd. Johnny Hoogerland deed samen met Damiano Cunego nog wel een poging om naar de kopgroep toe te rijden. Hij naderde zelfs tot op een minuutje, maar zag uiteindelijk het nutteloze van zijn actie in en liet zich terugzakken.

In de lastige slotfase, met drie cols van de vierde categorie, ging Julien Simon op zoek naar de eerste Franse ritzege. Pas in de straten van Lyon werd hij door zijn medevluchters in de kraag gevat. In de sprint bleek Trentin, die normaal gesproken de sprint aantrekt voor Cavendish, over de snelste benen te beschikken.

Sportredacteur Derk Walters:

“Het was een redelijk onbelangrijke rit. Er zaten wat aardige bergen in, maar het peloton vond het wel best en liet een groepje vooruit rijden. De finale was wel spannend en de Fransen hoopten eindelijk op een etappezege deze Tour. Dat zat er dus weer niet in.”

Uitslag etappe

 1. Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick-Step) 4:15:11
 2. Michael Albasini (Orica)
 3. Andrew Talansky (Garmin)
 4. José Joaquin Rojas Gil (Movistar)
 5. Egoitz García (Cofidis)

In het algemeen klassement doet alleen Andrew Talansky goede zaken. De Amerikaan, die in Lyon achter Trentin en Michael Albasini als derde over de streep kwam, stijgt van de zeventiende naar de twaalfde plaats. Het verschil tussen Froome en Mollema bedraagt een dag voor de rit naar de Mont Ventoux nog steeds 2.28 minuten.

Algemeen klassement

 1. Chris Froome (Team Sky)
 2. Bauke Mollema (Belkin) +2m28s
 3. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff Bank) +2m45s
 4. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff Bank) +2m48s
 5. Laurens ten Dam (Belkin) +3m01s

Morgen: de Ventoux

De etappe van morgen eindigt op de Ventoux, na een rit over 242,5 kilometer. Niet eerder in de geschiedenis van de Tour de France was een rit met aankomst op de Ventoux zo lang.

Walters:

“Morgen wordt een mooie dag. De Ventoux is één van de meest legendarische bergen en het is quatorze juillet, de Franse nationale feestdag. Daarnaast is het natuurlijk in het klassement spannend. Mollema heeft de Ventoux nog nooit beklommen, dus het is afwachten hoe hij zich gaat houden.”

Etappekaart via Cycling the Alps. Het etappeverslag komt van persbureau Novum.

  • Lex Boon