Toch doorstart voor Free Record Shop

De eind mei failliet verklaarde muziekwinkelketen Free Record Shop maakt alsnog een doorstart. Dat lieten de curatoren gisteren weten. Wie het bedrijf overneemt is nog niet bekend. Maandag volgen meer details.

De curatoren lieten in een korte verklaring weten dat er een oplossing is bereikt, die zowel Free Record Shop als de computerspelletjestak Game Mania omvat, en waarbij een aanzienlijk aantal winkels in Nederland en België onder nieuwe leiding wordt voortgezet. Een deel van het Nederlandse en het voltallige Belgische personeel behoudt zijn baan.

De doorstart heeft weken op zich laten wachten. Overnamekandidaat ProCures uit Bussum, eigenaar van boekhandels Selexyz en De Slegte (die nu samenwerken onder de naam Polare), trok zich pasgeleden terug na onenigheid met de curatoren.

De oprichter van de Free Record Shop, Hans Breukhoven, uitte vorige week in Het Parool zijn ongenoegen over de gang van zaken. „Het duurt allemaal veel te lang”, zei hij. „Als winkels zes weken leegstaan, is dat natuurlijk niet goed voor een detailhandelzaak. Maar dat begrijpen de curatoren niet.”

Volgens de curatoren duurde het zo lang omdat een mogelijke doorstart nog niet was voorbereid toen het bedrijf failliet ging. Free Record Shop had 141 Nederlandse filialen en 755 man personeel. De in 1971 opgerichte platenzaak kampte al enige tijd met financiële problemen door een combinatie van de recessie en de opkomst van het internet – waarbij consumenten films, muziek en games óf downloaden óf online kopen.