Tian provençale

Natuurlijk is het het fijnste en mooiste als de groenten die je in huis hebt stralend fris zijn. Maar dat is niet altijd zo. Soms zijn de buitenste bladeren van de sla verwelkt, heeft de paprika een plekje, ligt de aubergine er al iets langer dan je zou willen. Dan is het juist zaak om een beetje creatief te zijn. Groenten hoeven niet altijd rauw of kort gekookt te worden – sommige groenten laten zich prima verwerken in een ragout of in een tian.

Bij ragout denk je al snel aan iets met bloem in een dikke saus, maar de Franse groentenragouts zijn zo niet. Die bestaan uit gestoofde groenten, met een klontje boter eventueel, een scheutje wijn en op het laatst wat verse kruiden.

Een tian wordt gemaakt in een ovenvaste (aardewerken) schaal waarin de groenten in lagen geschikt worden (bijvoorbeeld de gebruikelijke ratatouille ingrediënten) en dan lange tijd in een niet al te warme oven gaar gestoofd. Dat is ook heerlijk met venkel bijvoorbeeld.

Een voorbeeld maakt duidelijk wat het idee is. En dan gaat wie kan koken verder zelf wel aan de slag om te voorkomen dat de groenten zinloos verpieteren en in de vuilnisbak belanden. En wie niet kan koken kan ook echt deze tian wel maken. Met originele ingrediënten.

Denk eraan dat het geheim van de tian is dat hij lang in de oven staat.

Tian provençale (voor 4 personen)

1 ui (bijvoorbeeld een beetje zoete)

2 tenen verse knoflook

2 smalle aubergines (als die er niet zijn gewoon toch van die dikkerdjes)

2 gele en 2 groene courgettes

4 rijpe vleestomaten

2 smakelijke aardappelen (Charlotte, nicola, opperdoes)

paar takjes tijm

paar takjes verse basilicum

olijfolie om te bakken

scheutje groenige olijfolie

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snijd de knoflook in dunne plakjes.

Snijd alle andere groenten in niet al te dunne plakken (ongeveer 3 millimeter), ze moeten allemaal langere tijd gestoofd worden tenslotte. Heel bolle groenten, zoals de uien en eventueel de aubergines, worden eerst een keer doormidden gesneden zodat je halve cirkels krijgt.

Neem een ovenschaal met een dikke bodem en giet daar wat van de olijfolie om te bakken in. Bestrooi de bodem met tijm.

Schik de groenten in afwisselende rijen (rijtje, ui, rijtje aubergine, rijtje courgette enz.) in de schaal.

Bestrooi alles met peper en zout en zet de schaal in de oven. Laat tenminste anderhalf uur gaar worden.

Haal de schaal uit de oven en sprenkel er wat groene olijfolie overheen. Bestrooi het gerecht met basilicum.

De tian kan ergens bij gegeten worden (lamskoteletjes of zo) maar hij is ook prima als een gang op zichzelf, gevolgd door een salade met zo’n lekkere Franse vinaigrette waarin een royale lepel Dijon mosterd zit.