Texas nu dan toch akkoord met strenge abortuswetgeving

Een abortusrechtenactiviste maakte zichzelf vast aan een reling op de galerij in de Senaat. Foto Reuters/ Mike Stone

De Texaanse senaat is akkoord gegaan met de omstreden nieuwe abortuswetgeving. Met het invoeren hiervan wordt abortus verboden na twintig weken zwangerschap. Door strenge nieuwe regels voor abortusklinieken blijven er waarschijnlijk nog maar vijf open in de hele staat. Het Huis van Afgevaardigden was al akkoord gegaan.

19 leden van de senaat stemden voor, 11 tegen. Gouverneur Rick Perry zal spoedig zijn handtekening onder het voorstel zetten en het tot wet maken, schrijft persbureau AP. Perry had een speciale sessie ingelast om alsnog over de wetgeving te stemmen, nadat Democratische staatssenator Wendy Davis drie weken geleden stemming voorkwam met een geslaagde filibuster.

Democraten hebben het wetsvoorstel “onnodig” en “ongrondwettelijk” genoemd. Republikeinen op hun beurt willen door middel van de wet vrouwen en ongeboren kinderen beschermen.

Abortussen alleen nog in chirurgische centra

De wet zal ervoor zorgen dat abortussen alleen nog in chirurgische centra kunnen plaatsvinden, beperkt waar en wanneer vrouwen abortus-opwekkende pillen mogen nemen en verbiedt abortussen na de twintigste week zwangerschap. Voorvechters van abortusrechten zeggen dat er door de wetgeving nog maar vijf abortusklinieken open zullen blijven in Texas.

Vijf van de 42 klinieken in de staat voldoen aan de eisen van een chirurgisch centrum. Doordat de staat een enorme omvang heeft, zitten er straks grote delen zonder kliniek in de buurt. Kliniekeigenaren zeggen dat ze het niet kunnen opbrengen om te moderniseren of te verplaatsen.

De senaat was nog amper akkoord gegaan met de wetgeving of het luide boegeroep van tegenstanders van de wet startte buiten het gebouw. Tegenstanders van de wet hebben de afgelopen tijd met duizenden fel geprotesteerd tegen de wet, die een afspiegeling is van abortuswetgeving in staten als Alabama, Mississippi en Oklahoma.

Democraten hebben hun onvrede geuit over het doorvoeren van de wet. Staatssenator Royce West dreigt volgens AP zelfs met een rechtszaak. Ook president Obama heeft teleurgesteld gereageerd:

    • Frank Huiskamp