Snuiven en slikken met zuster Charlie

Charlie Seizoen 1 10 afleveringen van 25 minuten € 19,99

Verpleegster Charlie Bloem heeft niet twee, maar drie levens. In de eerste plaats is zij de dubbele diensten draaiende verpleegster op de eerste hulp van een ziekenhuis. Zij houdt er een ietwat vreemde moraal op na – ze spoelt een afgesneden oor van een Syrische patiënt door de wc, maakt eigenhandig een overleden jongen tot donor, regelt een illegale euthanasie – maar over het algemeen is zij een toegewijde werkverslaafde.

In het ziekenhuis doet ze alsof ze alleenstaand is, maar in werkelijkheid blijkt ze een warm gezin te hebben: een knappe man (Benja Bruijning) en twee schattige dochters. Die twee gescheiden levens schuren prettig: waarom je zo afbeulen in een grauw ziekenhuis, en stiekem seks hebben met de apotheker Daan (Ali Ben Horsting), als je thuis zo’n leuk gezin hebt?

Het smeermiddel tussen die twee drukke levens is medicijnen: pep- en kalmeringsmiddelen. Dat is haar derde leven, dat van een stiekeme junk. De medicijnenverslaving hangt samen met haar overspel: apotheker Daan verstrekt de middelen. Zo is Charlie een opvallende engel in Gods schepping: een botte engel die slikt, liegt en bedriegt, vreemdgaat en sarcastische grappen maakt. Niet het slikken, maar het overspel breekt Charlie op. Langzaam lekken haar geheimen uit en begint de zaak uit de rails te lopen.

Charlie is een mooie nuchtere rol van Halina Reijn, sterk in geheimzinnige glimlachjes en droogkomische botheden. Zij wordt geflankeerd door Katja Schuurman als de cynische arts Emma, die leeft voor haar dure jurken en schoenen, en Joke Emmers als de stuntelende leerling-verpleegster Lorena.

De tragikomische ziekenhuisserie Charlie is Job Gosschalks getrouwe Nederlandse versie van de Amerikaanse serie Nurse Jackie. Hoewel hij de originele scènes tamelijk nauwgezet volgt, is het resultaat toch heel Nederlands. Deze versie is nog meer no-nonsense, nog grauwer. Gosschalk kiest duidelijker voor de vreemde humor, en niet zozeer voor het tragische of het warme familie- en vriendschapsgevoel uit het origineel. Ook de vormgeving is kaler, abstracter, kleurlozer. Bewonderenswaardig eigenzinnig.

Eén kijktip: kijk niet eerst naar het origineel. Nurse Jackie is namelijk veel beter. Daarin speelt Edie Falco de hoofdrol, bekend als de vrouw van maffiabaas Tony Soprano. Met haar seksloze kleding, het korte, gebleekte haar en de vermoeide lach en ogen heeft ze precies de juiste uitgebluste uitstraling.

Halina Reijn heeft veel kwaliteiten, maar uitgeblust oogt ze niet. En seksloos is ze ook al niet. Onder haar verpleegstersuniform draagt Charlie rode lingerie. Zo lijkt ze meer de verpleegster uit een mannenfantasie. Nurse Jackie, of iedere andere verpleegster, zou nooit rode lingerie dragen. Het geeft zo’n gedoe.

    • Wilfred Takken