Rabo's RendeMix: beleggen in lasagne

In haar vermogensbeheerproduct RendeMix verving Rabobank onlangs vijf actief beheerde Robeco-fondsen door ‘passieve’ indexfondsen van BlackRock. De BlackRock-fondsen kosten de RendeMix-belegger ieder jaar 0,27 tot 0,34 procent van zijn inleg, veel minder dan de 0,85 tot 1,35 procent die Robeco in rekening bracht. Dat betekent meer rendement – of minder verlies – voor Jan de Belegger. Nog afgezien van de veel betere spreiding van zijn kapitaal over verschillende markten en vermogenscategorieën die indexbeleggen biedt. Toch zijn de kritische reacties niet van de lucht. „Dus Rabo kocht Robeco laag v fondsbeleggers,ver4voudigt fees,verkoopt aan Orix vr hoofdprijs, haalt eigen beleggers doodleuk terug?”, twittert Anton Cadwalader – @springbok60 – sarcastisch.

Inderdaad, daar komt het wel op neer. Robeco was een volle dochter van Rabobank, tot de recente verkoop aan het Japanse Orix. Voor 1,9 miljard euro – meer dan verwacht. Waarom, bleek onlangs uit publicaties door RTL Nieuws en in deze krant. In strijd met de eigen beloningsregels gaf Rabo 53 topmanagers van Robeco gegarandeerde bonussen van gemiddeld 622.000 euro per persoon, alleen maar om hen te binden aan Orix. „Een vorm van legale, althans niet expliciet wettelijk verboden omkoping”, schreef NRC-redacteur Menno Tamminga. RTL Nieuws citeerde uit een ‘confidentiële’ brief waarin De Nederlandsche Bank, nota bene de toezichthouder op de banken, de bonussen goedkeurde. „Zeldzaam pijnlijk”, aldus Tamminga. Was het wellicht een goedmakertje, omdat Rabo eerder DNB van een probleem verloste door de wankelende Friesland Bank over te nemen?

De omstreden bonussen maken duidelijk hoe weinig sinds de kredietcrisis werkelijk is veranderd in de Nederlandse haute finance. DNB en de banken zijn vooral bezig met elkaar. Met de kapitaalverhoging die nieuwe bankdebacles en nieuw reddingsacties met belastinggeld moet voorkomen. De bonussen waren goed voor de Rabo-balans omdat Orix meer wilde betalen. Of zij ook in het belang waren van de klanten van Rabo en Robeco, deed er niet toe.

Gezien deze houding moet Jan de Belegger extra waakzaam blijven. Als hij investeert in Rabo’s RendeMix, gaat zijn geld eerst naar Rabobank. Die belegt het in een van de vijf mixfondsen van BlackRock, afhankelijk van het gekozen profiel. Ieder BlackRock-mixfonds is een zogenoemd fund of funds ofwel paraplufonds, die het geld op zijn beurt verdeelt over een tiental andere BlackRock-fondsen, die weer hun eigen beleggingen doen.

Resultaat: een beleggingslasagne met vier lagen. Iedere laag maakt beheer- en transactiekosten. Hoeveel precies kan zelfs een expert als Dennis van Leeuwen van Fondshuis.nl niet goed achterhalen. „Transparantie is ver te zoeken”, verzucht hij nadat hij de lasagne helemaal uit elkaar heeft geplukt. Maar één conclusie durft hij wel aan: „De totale kosten zijn hoger dan Rabo laat zien in haar informatie voor beleggers.” Geen sprake van, zegt de bank. De voornoemde beheerfees van 0,27 tot 0,34 procent „zijn ook echt de totale kosten. What you see is what you get. No catch. Geen addertje.” Volgende week: de ontleding van de lasagne.

    • Joost Ramaer