Piramide van macarons

Heel Engeland bakt (The Great British Bake Off)Ned. 1, 19.00 - 20.00 uur

Tien bakgekken, zes afleveringen, twee strenge doch rechtvaardige juryleden, één winnaar en één grote witte tent. De formule van The Great British Bake Off is even eenvoudig als geniaal. Het is televisie op het tuttige af, maar juist dat tikje mutserige maakt het zo goed. Hoe heerlijk is het kijken naar het leed dat aangebrande koekjes heet. Cakes die niet willen rijzen of die, nog net even dramatischer, in kleffe brokken uit de vorm komen.

Maar hoe mooi ook wanneer het wel lukt. Amateurbakkers die, vaak tot hun eigen verbazing, spektakelstukken neerzetten, kunstig versierde taarten en piramides van macarons in alle kleuren van de regenboog. En dat alles in een geruststellend landelijke setting, begeleid door klassieke muziek van de lichtvoetigste soort.

Deze weken brengt omroep MAX Heel Holland bakt, een versie van eigen bodem. De kijkcijfers rijzen de pan uit, de finale is op 24 juli. Het programma is zeer zorgvuldig nagemaakt en de juryleden zijn even kundig als hun Britse collega’s. Maar de echte verklaring voor het succes moet Martine Bijl zijn. Niet alleen kwettert zij het programma opgewekt bij elkaar, ze moedert op onnavolgbaar charmante wijze over de elke week nerveuzer wordende kandidaten. Martine verstaat de kunst van het wegknuffelen van een ingezakte soufflé. Dankzij haar is heel Holland nu in de ban van het bakken.

Vanaf vanavond zendt MAX seizoen 2010 van het Engelse origineel uit. Met Sue Perkins en Mel Giedroyc in de rol van Martine Bijl, en die zijn gelukkig net zo leuk.

    • Janneke Vreugdenhil