Nieuwsoverzicht

Teeven: minder vaak gratis rechtsbijstand

Den Haag. De toegang tot sociale rechtsbijstand wordt beperkt. Mensen die een aanvraag doen voor een gesubsidieerde advocaat moeten langs een functionaris die het verzoek beoordeelt. Dat staat in een brief die staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde. Nu doet de advocaat zelf de aanvraag. Vorig jaar waren de kosten 495 miljoen, dat moet in 2018 85 miljoen lager. (Novum)

Fonds van 250 mln voor vredesoperaties

Den Haag. Het kabinet is het vrijdag eens geworden over een nieuw fonds van 250 miljoen per jaar voor activiteiten van de krijgsmacht die een relatie hebben met ontwikkelingssamenwerking. Het Budget Internationale Veiligheid, dat van Defensie komt, wordt ondergebracht bij de begroting van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA). Over de besteding gaan ook de ministers Hennis (Defensie, VVD) en Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA). (NRC)

Rutte doet oproep aan predikanten

Amsterdam. Premier Rutte vindt dat predikanten hun geloofsgenoten moeten oproepen hun kinderen te laten inenten tegen mazelen. Hij zei dit in het wekelijkse interview met de NOS. Sinds enkele maanden heeft de zeer besmettelijke kinderziekte de kop opgestoken in Nederland. In de zogenoemde Bible Belt, waar veel ouders wonen die hun kinderen niet laten inenten uit vrees tegen Gods wil te handelen, zijn in korte tijd honderden gevallen van mazelen gemeld. „God heeft nooit bedoeld dat deze kinderen zo lijden”, zei Rutte. (NRC)

5 jaar en tbs voor misbruik kinderen

Amsterdam. De 28-jarige Stefan P. krijgt vijf jaar cel en tbs voor seksueel misbruik van meer dan twintig kinderen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bekendgemaakt. De meeste van P.’s slachtoffers waren 12 tot 18 jaar en blind, slechtziend of anderszins gehandicapt. P. pleegde het meeste misbruik tijdens zijn werk als pedagogisch medewerker bij blindeninstituut Visio in Huizen. P. moet ook immateriële schadevergoeding betalen. (NRC)

Misbruik en gijzeling Nederlandse vrouw

Amsterdam. Een 21-jarige Nederlandse toeriste is volgens de Australische politie eind vorig jaar zes weken lang door een Australisch stel gegijzeld en op gruwelijke wijze misbruikt in een hotel in Melbourne. Dat blijkt volgens de krant Herald Sun uit een verklaring van de politie die werd besproken tijdens de rechtszaak. (Novum)

Brand in Dreamliner

Londen. In een Boeing 787 Dreamliner van Ethiopian Airlines is vrijdag op het Londense vliegveld Heathrow brand uitgebroken. Er was niemand aan boord. De brand is een nieuwe klap voor het meest geavanceerde toestel van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing. Eerder dit jaar werden de Dreamliners drie maanden aan de grond gehouden na branden in accu’s. (AP)