... maar kleine krabbelaar vangt even niks

Onderaan de carrièreladder gelden andere grootheden. Het minimumloon voor de jongste participanten op de arbeidsmarkt – 15-jarige vakantiekrachten – is per 1 juli vastgesteld op 2,56 euro bruto per uur. (Ter vergelijking: als je opnieuw alles bij elkaar neemt en hij werkt tachtig uur per week, dan ligt het uurtarief van Shell-baas Voser op 3.162,96 euro – bron VEB)

Afgezien van de schamele beloning is er een veel groter probleem voor vakantiekrachten: er ís geen werk. Volgens FNV Jong is het in de huidige grote vakantie heel lastig voor jongeren om überhaupt een zomerbaantje te vinden. Dat heeft alles met de economische crisis te maken en de oplopende werkloosheid. Eenvoudige seizoensarbeid, normaal gesproken scholierenwerk, wordt nu aangeboden als gewoon werk voor ‘grote mensen’ die even geen (volledige) baan hebben.