De hoogtepunten van North Sea Jazz dag 2: Maalouf briljant - The Roots routineus

Drie dagen lang doet nrc.nl in een liveblog verslag van het North Sea Jazz-festival met tweets en korte recensies van NRC-recensenten, foto’s, en tweets en video’s van bezoekers.

Gary Clark Jr.
Gary Clark Jr. Foto NRC / Arjan de Jongh

En het blijft nog lang onrustig in Rotterdam...

Terwijl in Ahoy nu ook aan de disco een eind komt denken we nog even terug aan het Rotterdamse feestje dat Re:Freshed Orchestra vanavond vierde, en horen dat je nu het beste kunt verkassen naar Bird...

Re:Freshed Orchestra op het buitenpodium. NRC / Koen Smeets

Re:Freshed Orchestra. NRC / Koen Smeets

re:freshed orchestra

Tillery

De allerlaatste livemuziek in Ahoy werd vanavond door Tillery gemaakt in de Jenisei-zaal. Tegen het eind komt Prince nog even voorbij. Nee niet echt, maar in een cover van "Take me with u", waar ze alle geiligheid uithalen en een smachtend liefdesliedje van maken.

Tillery maakt de laatste livemuziek, voor vandaag in Ahoy tenminste. NRC / Koen Smeets

Tillery

Dit was de zaterdag

Het zit erop, morgen zijn we er uiteraard weer. Nog even op een rij de hoogtepunten van de vier experts die vandaag voor NRC aanwezig waren:

Leendert van der Valk:

“Bassekou Kouyaté: hoewel ik hem en zijn band al vaker gezien heb was hij hier op NSJ erg goed in vorm en op zijn plek op het festival. Hij kreeg het publiek ook goed mee. Ander hoogtepunt was zeker de stem van Gary Clark Jr. Ik wist al dat hij als gitaarspeler goed was, maar nu kwam zijn stem ook goed uit de verf.”

Ron Rijghard:

“Kwabs en The Roots. The Roots speelden met de energie van jonge honden en Kwabs speelde met het zelfvertrouwen van een arrivé.”

Amanda Kuyper:

“Trompettist Ibrahim Maalouf heeft mij betoverd met zijn allesomvattende spel. Knap hoe hij alle hoge verwachtingen heeft ingelost. Ook erg genoten van pianist Chick Corea, die met een jonge band vurig muziekstukken uit de tijd van Return to Forever nieuw leven inblies.”

Saul van Stapele:

“Toch het blokje Jon Batiste, Cody ChesnuTT en TBC Brass Band. Alle drie acts uit het zuiden van de Verenigde Staten. ChesnuTT is een goede performer en trok het publiek mee, aan het eind ging het helemaal los. Een mooie afwisseling tussen verhalen vertellen en stuwende powersoul. Bij Batiste en de Brass Band spatte het plezier en vakmanschap ervan af, alsof je op een feest in New Orleans was.”

Staande ovatie

Bij Michel Camilo & Tomatito in de Hudson, aldus redacteur en medeliveblogger Peter van der Ploeg:

"Muy caliente, de jazzy, melancholische en loeihete kant van Andalusië. Maar waarom stopten ze tien minuten voor tijd?"

Hij maakte deze foto's:

Michel Camilo. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Tomatito. Foto NRC / Peter van der Ploeg

michel camilo

New Cool Collective 'steengoed'

Twitter avatar MeritBoersma Merit New cool collective steengoed, maar toch niet meer hetzelfde na vertrek gitarist Anton Goudsmit #nsj13 http://t.co/ozwLfXUPEY

Arjan de Jongh maakte deze overzichtsfoto:

New Cool Collective in de Maas. Foto NRC / Arjan de Jongh

New Cool Collective

En zo ziet dat feestje eruit...

...bij Re:Freshed Orchestra dus op het buitenpodium Mississippi:

Re:Freshed Orchestra treedt op het buitenpodium Mississippi op. Foto NRC / Arjan de Jongh

Re:Freshed Orchestra op NSJ 2013. Foto NRC / Arjan de Jongh

re:freshed orchestra

The Cookers in beeld

Bop-supergroep The Cookers bestaat uit echte jazzveteranen die met alle jazzcats die er toe doen samen speelden, vertelt Koen Smeets die de plaatjes schoot. Hip en cool zijn ze nog steeds, en ze treden *nu* op in de Madeira-zaal:

The Cookers op NSJ 2013. Foto NRC / Koen Smeets

The Cookers' Billy Harper. Foto NRC / Koen Smeets

the cookers

Liedjes raden bij Re:Freshed Orchestra

Dat doet ook Ron Rijghard:

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard Liedjes raden bij Re:freshed Orchestra, groep van ruim tien man, die eigenzinnige, feestelijke covers spelen. Was dat niet...?? #nsj13

re:freshed orchestra

Waar is dat feestje?

Bij de Mississippi, aldus Re:Freshed Orchestra, die daar nu speelt:

Twitter avatar MarcelKreuger Marcel Kreuger #NSJ13 Rotterdams trots: RE: Freshed Orchestra! Party!!!!! http://t.co/IypeDyRkrA

re:freshed orchestra

Ook cool: collective

Wie niet veel heeft met John Legend, noch met The Roots: vergeet niet dat ons eigen New Cool Collective de Maas-zaal aan het afbreken is. En doet Typhoon mee? Who knows.. de rapper is wél op het festivalterrein. In 2010 deden ze dat zo:

New Cool Collective

The Legends

*NU* op het podium: John Legend én The Roots!

John Legend

John Legend + The Roots straks

Brekend nieuws rond John Legend en The Roots. Legend speelt om 23.30 uur in de Nile-zaal. Niet alleen de zaal zal vol zijn, ook het podium wordt goed gevuld: The Roots zullen bij de zanger het podium opkruipen:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Great nieuws: John Legend speelt zo met The Roots #nsj13

Legend stond zelf al te genieten van The Roots, eerder op de avond:

Twitter avatar johnlegend John Legend Backstage listening to @theroots at North Sea Jazz. Jammin!

The Roots

Progressieve Kwabs

Ron Rijghard heeft genoten van Kwabs, eerder op het Mississippi-podium:

"Na de ‘future soul’ van Hiatus Kaiyote gisteren kwam nu Kwabs met zijn ‘progressive’ soul. Kwabena Adjepong, een 23-jarige Britse zanger met Ghanese roots, zong zijn eerste nummers heel gedragen, over een elektronisch grommende onderlaag. Met het sterke Laidback mochten de zware, slepende beats los, waarbij zijn band het tempo opvoerde, stillegde en weer oppakte. Bijzonder was de bijzondere cover van het verstilde The Wilhelm Scream van James Blake, waarin zijn stem minder nasaal klonk dan in de eerdere nummers. Daarna bleef het tempo laag, in theatrale, breed uitwaaierende liedjes, die zeer intrigerend bleven. We gaan nog van Kwabs horen."

Kwabs

Routineuze Roots

Saul van Stapele over The Roots:

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele The Roots rolden het vliegtuig uit, deden een show en moesten weer door. Paar topsolo's en leuke flarden van covers maar routineus, gehaast.

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Geen Cody Chestnutt ook bij 'The Seed 2.0'. Wel ontzettend lang de Captain Kirk Douglas-show, op zijn knieën, zingend, gitaar in de lucht.

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Mooie improvisatie gast Ray Angry op toetsen, leuke flarden Guns-'N-Roses, Led Zeppelin etc. Miste wel meer van het sterke eigen repertoire.

The Roots

Behendige festivalband

Muziekredacteur Leendert van der Valk komt net terug van de Malinese band van Bassekou Kouyaté.

"Bassekou Kouyaté is met zijn groep Ngoni ba uitgegroeid tot een behendige festivalband. Met Malinese muziek waarin een klein begeleidingsinstrument (de ngoni) de hoofdrol speelt, ligt dat niet zo maar voor de hand, maar hij pakte de Congo moeiteloos in. Zijn band bestaat enkel uit familieleden, een geoliede machine waarvan zijn vrouw als zangeres het middelpunt is. Na een gedragen begin kwam de beat erin en ging het tempo stevig omhoog. Alle festivaltrucs passeerden de revue (jongens tegen de meisjes, deze kant tegen die kant, veel meeklappen en -zingen) en het publiek slikte het maar al te graag. Zeker na een solo van de ‘talking drum’, het kleine opzwepende trommeltje dat onder de oksel wordt geklemd, was het moeilijk om te blijven zitten."

Bassekou Kouyaté

Kwabs

Net afgelopen: Kwabs, met de Britse zanger Kwabena Adjepong op het Mississippi-podium. Arjan de Jongh maakte deze foto:

Kwabs. Foto NRC / Arjan de Jongh

Kwabs

Maalouf - heerlijk concert

Recensente Amanda Kuyper staat bij trompettist Ibrahim Maalouf, die nog heel even bezig is in de Hudson:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Schitterend hoe trompettist Maalouf slierten kwarttonen produceert, omhoog wiegend als ratelslangen in een mandje. #nsj13

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Wat een heerlijk concert. Orde en chaos. Opbouwen en afbreken met wat theatrale insteek. Had geen idee dar die Maalouf ook zo grappig was

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Ik hoorde gisteren veel trompettisten. Allemaal sounds: hard, fluweel, fel, verbeten, snerpend... Wat is Maalouf een complete speler #nsj13

Ibrahim Maalouf

Cody...

The Roots hebben zojuist in de Nile-zaal hun hit The Seed 2.0 gespeeld. Eerder speelde Cody ChesnuTT - de zanger die het nummer opnam met The Roots - daar een paar meter vandaan. Maar waar was Cody bij The Roots voor dit nummer? Gemiste kans.

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard DingDong!!!! Message for mr Chesnutt!! Wanted at the stage in the Nile, to sing 'the Seed' with The Roots!! Hurry!!!! #nsj13

The Roots

Niet oververhit

Kat Edmonson zong haar (ver)fijn(d)e liedjes met een breekbare stem maar, met trefzekere toon. In de Yenisei-zaal, die bovendien voor het eerst vanavond niet oververhit was. Koen Smeets was erbij:

Kat Edmondson. Foto NRC / Koen Smeets

Kad Edmondson

Gary Clark

Redacteur Arjan de Jongh was eerder vanavond bij bluesgitarist/vocalist Gary Clark Jr en maakte er deze fotos:

Gary Clark Jr. Foto NRC / Arjan de Jongh

Gary Clark Jr. Foto NRC / Arjan de Jongh

Zorn's Nachtmerrie

Redacteur - en dienstdoend liveblogger - Peter van der Ploeg was zojuist bij John Zorn at 60: Templars.

"Er zijn weinig concerten waar zoveel mensen binnenlopen, schrikken, en weer weglopen. Toch was de Darling-zaal voor driekwart gevuld bij het door John Zorn (erkend fan van hysterische, maar oh zo heerlijke grindcore als Napalm Death) gecomponeerde duivelsprogramma Templars. Niet gek met een van 's werelds meest veelzijdige rockzangers op het podium: Mike Patton, samen met de gierende bas van Trevor Dunne en het snoeiharde drumwerk van Joey Baron - met Patton het Moonchild Trio, aangevuld door het duistere orgel van John Medeski. Wie slechts van de oppervlakte kennis van hem heeft, vroeg zich zojuist af waar toch die frisgekapte jongen van Faith No More's 'Easy like a sunday morning' was gebleven. Niets daarvan: het werd Dillinger Escape Plan, Deep Purple en natuurlijk de freaky John Zorn door elkaar. Patton maakte zijn reputatie waar. Hij ging moeiteloos van diepe doodsreutels naar angstaanjagende sirenezang, en vertelde Zorn's verhaal als Gollum die net wakker werd uit een nachtmerrie. Prachtig om te zien hoe serieus hij het ook neemt. Soms staat hij als een verspringer klaar om een van z'n 32 persoonlijkheden uit z'n lijf te laten springen, dan weer laat hij z'n kaken alle kanten opgaan om het volgende stuk voor te bereiden. Een belevenis om te horen en zien. Met zo'n ontketende Patton worden de dappere, blijvende (en zichtbaar genietende) bezoekers morgen wakker met net zulke nachtmerries. Geweldig om live te mogen zien. Tien uit tien."

John Zorn at 60

Improvisaties

Saul van Stapele staat ook bij The Roots:

"Vooralsnog is de show van The Roots flink jazzy geörienteerd. Vanaf het begin veel improvisaties en solo's. Werkt goed!"

The Roots

The Roots gaan meteen lekker los

Ron Rijghard staat in de Nile en ziet het begin van The Roots.

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard Stuiterende beastyboys-opening van the Roots. Yo! #NSJ13

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard En meteen een knetterende solo van meestermepper Questlove at The Roots, sensational #NSJ13

The Roots

Chick Corea: 'Super dynamisch sextet'

Amanda Kuyper staat bij het plusconcert van Chick Corea:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Intussen bij plusconcert good old Chick Corea. Super dynamisch sextet mee, The Vigil. Spel van ritmes. En prettig veel speelplezier #nsj13

chick corea

Karsu: 'Niet zomaar een pianomeisje'

Dixit Ron Rijghard:

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard Niet zomaar een pianomeisje, die Karsu. Fline strot. Heeft een band die gespierde funk speelt, terwijl zij het publiek meeneemt en opjut

Karsu

Karsu

Op het buitenpodium Mississippi staat de piepjonge Karsu Dönmez met haar band. Rockende blues met veel Turkse invloeden.

Karsu Dönmez. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Karsu Dönmez. Foto NRC / Peter van der Ploeg

Karsu

Questlove's geheime wapen

Niemand minder dan Raymond Angry, volgens Saul van Stapele een bekende toetsenist die onder andere samen werkte met The Roots en D'Angelo. Hij nam ook nummers op Mick Jagger en Dave Stewart (Eurythmics):

questlove

Cody en Gary

Ron Rijghard was bij ChesnuTT en Clark en zegt daar het volgende over:

"Gary Clark Jr. is goed, maar hij moet nog beter worden om de vorm waarin hij zijn show goot te rechtvaardigen. De 29-jarige rocker koos ervoor zijn vingervlugheid te demonstreren in epische gitaarstukken. Daarbij riep hij afwisselend barse natuurkrachten en geurende lentedagen op. Zijn band had het nakijken. Clark nam zoveel ruimte, dat hij even goed solo had kunnen spelen. De liedjes in zijn oeuvre waren ondergeschikt en kregen een rommelige uitvoering. Clark was gekomen om te scheuren, citeerde Jimi Hendrix en ging weer snel over naar pompende rockpartijen. Soulzanger Cody Chesnutt begon met veel minder pretentie aan zijn set, maar wel met de ambitie het massaal toegestroomde publiek tot het uiterste te vermaken met zijn sprankelende funksongs. Dat lukte uitstekend in het eerste half uur, waarin hij meteen opzwepende favorieten speelde als That’s Still Mama en Till I Met Thee."

Gary Clark

Prince gemist? NTR heeft de beelden

Voor iedereen die het verrassingsoptreden van Prince gisteren gemist heeft, er is hoop:

Twitter avatar michielveenstra Michiel Veenstra Het verrassings optreden van Prince op #NSJ13 is vanavond op tv te zien! 22u bij de NTR!

Prince

Scratchen op gitaar kan Gary Clark Jr. ook

Leendert van der Valk vond de soulstem van Gary Clark Jr. wat fijner dan zijn powergitaarspel, twitterde hij net:

"Gary Clark Jr. kan geweldig powergitaar spelen, maar zijn soulstem is fijner om naar te luisteren. Na een paar mellow nummers draait Gary Clark de rock- en funkknoppen weer wat verder open. Of scratchen op gitaar. Kan natuurlijk ook."

Gary Clark

Joris Roelofs Trio weten aandacht vast te houden

Nog wat foto's die Koen Smeets van Het Joris Roelof's Trio in de Volga-zaal nam. Hij zegt daarover:

"Ze speelden niet echt makkelijke jazz afgewisseld met piep-knor interludes voor gevorderden. Toch hielden ze de aandacht makkelijk vast met hun trefzekere en spannende spel."

Joris Roelofs Trio. Foto NRC / Koen Smeets

Joris Roelofs Trio. Foto NRC / Koen Smeets

Jamie Cullum in spagaat

Amanda Kuyper staat bij Jamie Cullum, die nu in de Nile "ook graag jazzstandaarden aan flarden speelt":

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Jamie Cullum in spagaat in mega-Nile. Publiek wil zijn popliedjes, maar hij speelt ook zo graag jazzstandards aan flarden #nsj13

jamie cullum

Nationaal Jeugd Jazz Orkest 2013

Koen Smeets legde het optreden van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest 2013 vast, dat vanavond onder leiding van Erik Vloeimans buiten speelde op het Mississippi-podium:

Foto NRC / Koen Smeets

Nationaal Jeugd Jazz Orkest

The Roots zijn gearriveerd

The Roots zijn in Amsterdam. Bij de douane op Schiphol om precies te zijn, twitterde drummer Questlove zonet:

Vanaf 21.45u te zien in de Nile.

Joris Roelofs Trio speelde "wonderlijke intermezzo's"

Koen Smeets maakte net dit filmpje van het Joris Roelofs Trio in de nog net begaanbare Volga-zaal:

"Tussen nummers speelde hij de meest wonderlijke intermezzo's op zijn basklarinet."

Joris Roelofs Trio

Cody ChesnuTT: "Wat een soulman"

Saul van Stapele laat weten hoe Cody ChesnuTT in de Congo is:

"Cody ChesnuTT zingt zijn prachtige Everybody's Brother. "I used to smoke crack back in the day," op mooi botsende lieve toon terwijl hij strak de zaal inkijkt. Daarna over in een stevige funkgroove met een gospel zingend publiek. Wat een soulman."

Cody ChesnuTT

Waar is Ron nu?

Ron is ook bij Gary Clark, jr.. En dat klinkt als "heavy, logge rock":

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard Gary Clark Jr. met zwart mutsje, Cody Chesnutt met blauwe helm #bestwarm at #NSJ13

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard Heavy, logge rock van Gary Clark Jr, alsof ie de Maas kapot wil trillen met lage tonen #zitwatin #NSJ13

Gary Clark

Gary Clark, jr. is heerlijk zompig

Leendert van der Valk over de Catfish Blues van Gary Clark, jr. die nu in de Maas speelt:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Gary Clark Jr kan geweldig powergitaar spelen, maar zijn soulstem is fijner om naar te luisteren #nsj13

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Gary Clark Jr begint met een heerlijk trage en zompige Catfish Blues. Jammer van geklier met geluid. #nsj13

Gary Clark, jr.

ChesnuTT

Inmiddels staat bij Ron bij Cody ChesnuTT:

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard In afgeladen Congo geeft Cody Chesnutt meteen vol gas met funky 'Till I Met Thee', dat zijn diepe, doorleefde soulstem goed doet uitkomen

Cody ChesnuTT

Levende legende

Ron Rijghard was daarstraks bij soulman Shuggie Otis:

"Prachtig om een levende legende als Shuggie Otis op het podium te kunnen aanschouwen. De man die in de jaren zeventig belangrijke bluessoulplaten maakte, een uitnodiging om met de Stones op tournee te gaan afsloeg en vervolgens in de vergetelheid raakte, is na een heruitgave van zijn werk weer aan het touren geslagen. Maar de jaren hebben vat gehad op de 59-jarige Otis, een broze figuur, die bij het zingen de kracht leek te ontberen om voluit te gaan. Al in het derde nummer ging hij er tussendoor bij zitten, waarnar dit Aht Uh Mi Hed, één van zijn beste songs, een protodisconummer dat wordt aangezwengeld door percussie, geheel verzandde. De uitgebreide, adequaat musicerende band hield hem in die fase overeind. Otis, die voornamelijk onverstaanbaar in de microfoon prevelde tussen de nummers door, gaf als excuus dat niemand van de band de afgelopen 48 geslapen zou hebben. Verder naar het einde leek hij toch plezier te krijgen in het spel op zijn elektrische gitaar, al was dat niet van zijn versteende gezicht af te lezen. Eén keer zeeg hij zelfs door de knieën, als ware hij een seventies rockster. Er volgde zelfs een aanstekelijke uitvoering van het poppy Strawberry Letter 23. Met de zang werd het niet beter. Soms leek hij er mee op te houden, om dan plots weer fel uit te halen. Maar Otis haalde het einde, en leek op een verbeten manier tevreden."

Shuggie Oits

E.S.T. Symphony

Enkele beelden van E.S.T. Symphony, met Yuri Honing op de sax en Ibrahim Maalouf op trompet:

E.S.T. Symphony. Foto NRC / Peter van der Ploeg

E.S.T. Symphony. Foto NRC / Peter van der Ploeg

E.S.T. Symphony. Foto NRC / Peter van der Ploeg

E.S.T. Symphony

Grote smile

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Grote smile bij de laatste gig van Jon Batiste uit New Orleans op #nsj13 dit weekend. 'If you like what you hear, tell somebody.' Bij deze.

Jon Batiste

Percussieduel bij Sangam

Leendert van der Valk was net bij Sangam (oosterse percussie) in de Hudson, waar hij een percussieduel aanschouwde:

"Dat was een klassiek potje 'wie kan het beste soleren', en dan vooral de drummer, Eric Harland. Die ging de strijd aan met Zakir Hussain, die op een oosters tapijtje zat met vijf tablas (Indiase trommels) om hem heen. Eigenlijk speelt hij alleen maar met zijn vingers, snel en heel erg gevarieerd. Maar de eigenlijke bandleider is Charles Lloyd, die er naast de solo's nog een geheel van maakte met piano, sax en dwarsfluit."

Sangam

Honger? U mag de rij weer in

Of de zon, het is maar hoe je het bekijkt:

E.S.T. Symphony: ''Stevige ritmesectie"

Amanda Kuyper twittert dat E.S.T. Symphony er wel even in moest komen:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper EST Symfony - ode aan verongelukte bandleider Esbjörn Svensson - nu met Yuri Honing en Ibrahim Maalouf. #nsj13

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper EST Symfony moest even grond vinden. Pianist bokst op tegen dynamisch en melodieuze pianospel overleden grondlegger EST. Liever geen kopie

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Vaart erin met gouden blaasduo Honing en Malouf, en stevige EST ritmesectie. Genieten van sprankelende versie Goldwrap #nsj13

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Drummer Magnus Öström vraagt na minuut stilte voor dode bandleider Esbjörn Svensson bij start concert nog eens extra applaus, en krijgt dat

E.S.T. Symphony

Ondertussen: advies voor bierdrinkers op NSJ

Dat u het even weet:

Twitter avatar franciskroese Francis Kroese Sta in de Grolsch beugelbar tussen de kákkerssss op #nsj13. (Beugels zijn relatief goedkoper dan een gewoon biertje aan de bar)

bier

Jennah Bell in de Yenisei

Koen Smeets maakte dit kiekje van singer-songwriter Jennah Bell, die eerder vanavond de Yenisei mocht openen:

Foto NRC / Koen Smeets

Jennah Bell

Sangam hypnotiseert met opvallende rol voor drummer

Aldus recensent Leendert van der Valk, die in de Hudson is:

Twitter avatar Leendertvdvalk Leendert vd Valk Hypnotiserende oosterse percussie bij Sangam in Hudson. Met drummer achter de piano wordt zelfs dat een slaginstrument. #nsj13

Hudson

Maar wacht, er is meer

Het is niet alleen muziek dat de klok slaat op NSJ. Zo worden er in het Jazz Café (voor de Nile-zaal de trap omhoog nemen) artiesten geïnterviewd door de Amerikaanse muziekhistoricus en journalist Ashley Kahn. Koen Smeets was bij het gesprek met Cody ChestnuTT over soul:

Twitter avatar stronk Koen Smeets met Cody Chesnutt naar "A song for you" van Donny Hathaway luisteren http://t.co/iD35KZhaFh, mooi begin van een nieuwe festivaldag #nsj13

Foto NRC / Koen Smeets

'Porter: held!'

Ook het publiek is lovend over Porter:

Twitter avatar killingskills Jaap Wiewel Ok gregory porter outshined anthony hamilton wel hoor! #nsj13

Twitter avatar Mariannevdv Marianne v/d Velde Zelfs de geluidstechnici staan te swingen. Mooi zeg dit, heerlijk. Metropole met Gregory Porter. #nsj13

Maas

Gregory Porter: "Die stém!"

Amanda Kuyper komt net blij binnen gehuppeld dankzij Gregory Porter en het Metropole Orkest:

"Ik vond hem zo sterk en overweldigend dat iedereen daarna in zijn schaduw kwam te staan. Sabrina Starke verbleekte haast, terwijl die een hele goede zangeres is. Het concert van Metropole Orkest and Friends begon met Gretchen Parlato, die ook een duet zong met Porter. Dat was mooi en subtiel. En toen zong Porter solo, en nam de zaal pas echt mee."

Toen ze nog in de zaal stond liet ze al doorschemeren hoe goed het was:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Concert in lift naar topfloor met Gregory Porter's Liquid Spirit. Gospelfunk met handclaps, stevig arrangement. En altijd: die stém! #nsj13

Maas

Southampton University Jazz Orchestra...

...de grootste bigband in Southampton met een repertoire dat varieert van jaren veertig swing tot vlammende funk, is net klaar in de Mississippi:

Foto NRC / Koen Smeets

De leden studeren allemaal aan de universiteit.

Shuggie Otis oogt en klinkt breekbaar

Onze recensent Saul van Stapele is momenteel in de Congo bij Shuggie Otis:

"Shuggie Otis vertelt dat hij en zijn bandleden wegens logistieke problemen deze tour "al 48 uur niet geslapen hebben." Maar ze zullen niet verzaken, belooft hij met een krachtig: "We don't give a fuck." Zijn wallen heeft hij in elk geval vast verstopt achter een zonnebril."

Volgens collega-recensent Ron Rijghard oogt en klinkt Otis breekbaar:

Twitter avatar rrijghard Ron Rijghard Shuggie oogt en klinkt breekbaar. 'Niemand van ons heeft de laatste 48 uur geslapen', zegt ie. #nsj13

congo

Muntjes kopen, muntjes verkopen

Muntjes kopen doe je zo. Foto NRC / Koen Smeets

En muntjes verkopen doen ze zo, vanaf de andere kant van de balie. Foto NRC / Koen Smeets

muntjes

Mogen wij een suggestie doen?

Of The Roots en Cody ChestnuTT vanavond niet samen een nummertje kunnen spelen, vroeg onze recensent Saul van Stapele zich eerder vandaag al af:

Twitter avatar saulvanstapele Saul van Stapele Beste muziekgoden. Laat vandaag Cody ChesnuTT en The Roots samen live 'The Seed (2.0)' spelen. Dankuwel. #nsj13 #nrcjazz

The Roots

Metropole Orkest trapt af in de Maas

En onze recensent Amanda Kuyper is erbij:

Maas

Volg NSJ live op Cultura24

Voor de thuisblijvers, kijk mee op tv. De uitzending begint over een klein uurtje:

Twitter avatar Cultura24 Cultura24 Straks om 18.00 uur begint de uitzending @northseajazz live! We trappen af met Larry Graham & Mark King! #nsj13 kijk http://t.co/jjVvdQX0S7

cultura24

Wachten wachten

Jazzliefhebbers staan nog even te wachten voor Ahoy. De rijen zijn flink. Foto NRC / Koen Smeets

opening dag 2
De deuren van Ahoy gaan bijna open voor de tweede dag North Sea Jazz. Wat kunnen we verwachten? Onze redacteuren tippen:

Leendert van der Valk noemt de To Be Continued Brass Band en Bassekou Kouyaté:

"Het is geen gek idee om af en toe eens langs het kleine buitenpodium Congo Square te lopen. De band uit New Orleans is een van de beste jonge brassbands ter wereld.

De Malinees Bassekou Kouyaté ranselt de snaren van zijn ngoni, een klein gitaartje, om 21.00 uur in de Congo-tent. Zijn experiment loopt al langer, maar op het album Jama ko van dit jaar blijkt pas goed hoe Kouyaté het instrument heeft klaargestoomd voor de 21ste eeuw."

TBC Brass band: 20.15 uur en 22.15 uur op het Congo-Square buitenpodium.

Bassekou Kouyaté: 21.00 uur in de Congo-tent.

Hester Carvalho tipt Re:Freshed Orchestra:

"Re:Freshed Orchestra is live als een deinend veelkoppig beest, waar zich zo nu en dan een solist van afscheidt. De nummers van bijvoorbeeld rapper Jay-Z, zangeres Nina Simone of bandleider Fela Kuti, zijn zowel een eerbetoon aan vroegere meesters als aan kwaliteiten zoals discipline en gemeenschapszin. Je hoort de kracht van een collectief."

Re:Freshed Orchestra speelt om 23.45 uur op het Mississippi-podium.

Saul van Stapele kijkt uit naar The Roots:

"The Roots is een zeer sterke hiphopband die door een tv-klus niet meer veel toert, maar live altijd de moeite waard is."

The Roots spelen om 21.45 uur in de Nile-zaal.

Amanda Kuyper gaat naar E.S.T. Symphony en Chick Corea:

"Corea komt met een stevige band vol jongere jazzcats. Corea is, met zijn band, voortrekker van een jongere generatie voor wie bop/mainstream een belangrijke basis is, maar die veel meer experimenteert in vorm.

Bijzonder wordt E.S.T. Symphony, een orkestrale bewerking van de muziek van de te vroeg gestorven Zweedse pianist Esbjörn Svensson. Vijf jaar na zijn tragische duikongeluk zijn de composities van zijn E.S.T.-trio gearrangeerd voor een groot orkest, met als gastsaxofonist Yuri Honing."

E.S.T. Symphony start om 18.00 uur in de Amazon-zaal.
Chick Corea (plus-concert) speelt om 20.45 uur in de Amazon-zaal.

Ron Rijghard tipt Shuggie Otis en Cody ChesnuTT:

"Allebei mannen die lang zijn weggeweest van het front. Van ChesnuTT kwam vorig jaar weer een plaat uit, van Otis is een heruitgave van een klassieke plaat uitgekomen waarmee hij weer optreedt.

Otis heeft een legendarische naam en klank, bijzonder platen gemaakt in begin jaren zeventig als pionier op de rand van blues en soul. Bijzonder om nog eens te zien."

Shuggie Otis speelt om 17.15 in de Congo-tent.
Cody ChesnuTT speelt om 19.15 in de Congo-tent.

    • Peter van der Ploeg