Kröller-Müller, The Wall en Hans Klok

Vooruitblik op de kunst van dit weekeinde en daarna plus recensieoverzicht van vijf lopende kunstzaken.

Kröller-Müller Museum 75 jaar

Vandaag bestaat het Kröller-Müller Museum in Otterlo 75 jaar. Dat viert het museum met de tentoonstelling Top 75, waarvoor het 75 topstukken uit de eigen collectie selecteerde. Met werken van onder meer Carl Andre, Constantin Brancusi, Paul Cézanne, Gilbert & George, Vincent van Gogh, Donald Judd, Piet Mondriaan, Bruce Nauman, Pablo Picasso en vele anderen. Daarnaast nodigde het museum 24 bekende Nederlanders uit om hun favoriete werken te kiezen en erover te vertellen in een audiotour. De dag van de opening eindigt met een Zwoele Zomeravond met optredens van slagwerkensemble Davai Perkusion, Compagnie Woest en singer-songwriter Rogier Pelgrim.

13/7 t/m 17/11. Kröller-Müller Museum, Otterlo. Inl: www.kmm.nl

Afscheid Radio Kamer Filharmonie

In 2005 ging de Radio Kamer Filharmonie van start met een uitvoering van Mendelssohns Vijfde symfonie. Met ditzelfde stuk geeft het orkest zondag zijn laatste concert, onder leiding van Frans Brüggen. Door bezuinigingen bij de Publieke Omroep kan het ensemble niet blijven bestaan. Mendelssohns afwisselend lichtvoetige en bedachtzame Vijfde symfonie kreeg pas ruim na zijn dood de aandacht die zij verdient. Het vierde deel baseerde de componist op een psalm van Luther: Eine feste Burg ist unser Gott. Die cantate wordt op 14 juli gezongen door vier Nederlandse talenten: Lenneke Ruiten (sopraan), Olivia Vermeulen (mezzosopraan), Robert Getchell (tenor) en André Morsch (bariton).

Radio Kamer Filharmonie o.l.v. F. Brüggen. Concertgebouw Amsterdam, 14/7, 14.15u.

Roger Waters en The Wall Live

Roger Waters, het creatieve brein achter Pink Floyd, gaat opnieuw toeren met de liveshow van The Wall (1979). Voor deze nieuwe Europese tournee heeft Waters de show opnieuw ontworpen en opgeschaald, om naar eigen zeggen „het ultieme stadionevenement” te creëren. Het album, een van de meest invloedrijke platen uit de geschiedenis van de popmuziek, zal in zijn geheel worden uitgevoerd met een complete band en een uitgebreide productie. De show van Waters zal dit jaar achttien grote stadions aandoen waaronder de olympische stadions in Rome en Berlijn, Wembley in Londen en de Amsterdam Arena. Op donderdag 18 juli begint de tournee in het Gelredome.

Roger Waters, The Wall Live, in Gelredome Arnhem, 18/7, 20.15u. In Amsterdam Arena, 8/9, 20.00u. Inl: gelredome.nl

Hans Klok als ‘de nieuwe Houdini’

Illusionist Hans Klok begint dinsdag 16 juli aan een nieuwe serie optredens in Carré, die helemaal geïnspireerd is op de legendarische boeienkoning Harry Houdini (1874-1926). Klok laat zich net als Houdini bijvoorbeeld geboeid in een kist onder water zakken, om daaruit binnen twee minuten te ontsnappen. Volgens Klok staat er in de coulissen iemand met een bijl klaar om hem te bevrijden, mocht het misgaan. Het weesmeisje doorzagen, op het nippertje uit een dwangbuis ontsnappen aan dichtklappende stalen kaken: Klok probeert de oude Houdini te overtreffen met zijn trucs.

The new Houdini vanaf 16/7 in theater Carré, Amsterdam. Tournee t/m 29/9. Inl: stardustcircus.com