‘Ho Lee Fuk’: lokale zender blundert met nepnamen piloten San Francisco

Je moet het zien om het te geloven. Lokale zender KTVU in het Amerikaanse Oakland heeft een item over de vliegramp in San Francisco en zegt de namen van de piloten van het toestel van Asiana Airlines bevestigd te hebben gekregen. Vervolgens leest de nieuwslezer bloedserieus namen als ‘Ho Lee Fuk’ en ‘Wi Tu Lo’ voor. Lees dat zélf even hardop.

Je moet het zien om het te geloven. Lokale zender KTVU in het Amerikaanse Oakland heeft een item over de vliegramp in San Francisco en zegt de namen van de piloten van het toestel van Asiana Airlines bevestigd te hebben gekregen. In wat wel de pijnlijkste tv-blunder van het jaar moet zijn, leest de nieuwslezer bloedserieus namen als ‘Ho Lee Fuk’ en ‘Wi Tu Lo’ voor. Lees dat zélf even hardop.

Overduidelijk een bijzonder kinderachtige grap, die in elk ander geval misschien best heel geinig was geweest. Ware het niet dat bij het ongeluk drie mensen om het leven kwamen. Maar het is volstrekt onduidelijk hoe niemand dit heeft kunnen lezen, hardop heeft uitgesproken en vervolgens zei: jongens, wat is dít nou weer? Spoedig na het pijnlijke voorval kwam KTVU met een verontschuldiging:

“These names were not accurate, despite an NTSB official in Washington confirming them late this morning. We apologize for this error.”

Dat lijkt toch vreemd: iemand van de National Transportation Safety Board, nauw betrokken bij onderzoek naar de ramp, zou déze namen hebben doorgegeven aan de journalisten? Nog vreemder: de NTSB zelf erkent dit en schuift de schuld in de schoenen van een stagiair:

“The National Transportation Safety Board apologizes for inaccurate and offensive names that were mistakenly confirmed as those of the pilots of Asiana flight 214, which crashed at San Francisco International Airport on July 6.

Earlier today, in response to an inquiry from a media outlet, a summer intern acted outside the scope of his authority when he erroneously confirmed the names of the flight crew on the aircraft.

The NTSB does not release or confirm the names of crewmembers or people involved in transportation accidents to the media. We work hard to ensure that only appropriate factual information regarding an investigation is released and deeply regret today’s incident.

Appropriate actions will be taken to ensure that such a serious error is not repeated.

    • Frank Huiskamp