‘Defect onderdeel wissel veroorzaakte treinongeluk Frankrijk’

Mensen kijken naar de ontspoorde trein op het station van Brétigny-sur-Orge
Mensen kijken naar de ontspoorde trein op het station van Brétigny-sur-Orge Reuters/ tgorguet via Instagram

Een defect onderdeel van een wissel is waarschijnlijk de oorzaak geweest van het dodelijke treinongeluk bij Brétigny-sur-Orge, ten zuiden van Parijs. Dat meldt de Franse spoorwegmaatschappij SNCF aan persbureau AFP.

Het zou gaan om een stuk metaal, een stalen clipje dat twee sporen verbindt, dat was losgebroken. Volgens SNCF worden 5000 soortgelijke wissels zo snel mogelijk onderzocht.

Het treinongeluk van gisteren is met zes doden het dodelijkste in Frankrijk in jaren. Tientallen mensen raakten gewond, van wie negen ernstig.
De intercitytrein ontspoorde bij het station van Brétigny-sur-Orge. Vier rijtuigen schoven in elkaar of kantelden.

Minister: ongeluk niet door menselijk falen

Eerder op de dag zei de Franse minister van Verkeer Frédéric Cuvillier al dat het ongeluk niet was veroorzaakt door menselijk falen. De machinist heeft volgens hem goed zijn werk gedaan en heeft erger voorkomen door tijdig alarm te slaan. Hij zei dat de oorzaak gezocht moest worden bij een defect aan het wisselsysteem.

Totdat een van de gekantelde rijtuigen is rechtgetrokken valt een definitief dodental nog niet vast te stellen, zei Michel Fuzeau van het plaatselijk bestuur tegen persbureau AP. Het zou kunnen dat slachtoffers onder het wrak knel zijn komen te zitten.