Elk meisje geloofde dat hij alleen voor haar zong

Zanger Tomas Day (1991-2013) was hard op weg een popster te worden.

Foto Myscha Oréo

Op zijn begrafenis zongen medestudenten gospel. Diezelfde avond was er een uitgebreid muziekprogramma met alle stijlen die Tomas Day in zijn korte leven had vertolkt: van romantisch singer/songwriter tot keiharde dubstep. Hij was een fervent surfenthousiast met een achtergrond in Zuid-Afrika. De zingende surfer Jack Johnson was een van Tomas’ grote voorbeelden. Afgelopen dinsdag werd in Jeffreysbay aan de Oostkaap, de plek waar hij elk jaar terugkeerde, een ‘paddle out’ (spirituele herdenkingsbijeenkomst in het water) georganiseerd door zijn surfvrienden.

Tomas Day overleed in de nacht van zaterdag 22 juni op 21-jarige leeftijd bij een zwembadongeluk. Hij had nog anderhalf jaar te gaan op het conservatorium van Amsterdam en zat vol plannen voor muziekprojecten. Optreden, zingen en zichzelf begeleiden op gitaar zaten hem in het bloed, zegt zijn studiebegeleider Jack Pisters. „Tomas had een enorme drive. Hij was ook wispelturig; springerig in zijn interesses. Toen hij zijn studie begon, was hij al een ervaren performer die zichzelf kon begeleiden op gitaar en een publiek mee kon krijgen.”

Als vierjarig jongetje hield Tomas Day voor het eerst een gitaar in handen. Op zijn twaalfde begon hij met zangles. Voor een optreden had hij geen band nodig: hij zong zijn zelfgemaakte liedjes voor elk publiek dat er oor naar had. Als performer groeide hij op in het Amsterdamse clubcircuit waar hij elke gelegenheid aangreep om ervaring op te doen. In 2010 werd hij gevraagd in het voorprogramma van de aanstormende Caro Emerald, tijdens een Europese tournee waar hij op eigen kracht ook kleine clubs in het surfcircuit aandeed.

Wegens zijn onmiskenbare talent werd hij in datzelfde jaar toegelaten tot het conservatorium. Vooral als performer had hij toekomstperspectief, zegt Pisters. „Hij vroeg veel aandacht en daar stond een enorme ambitie tegenover. Zijn eigen muziek had veel raakvlakken met de surfmuziek, maar hij sloot zich ook aan bij studenten die met commerciële dubstep bezig waren. Af en toe moest je hem terugroepen. Zanger van eigen liedjes, daar lag zijn grote talent.”

Hij deed mee met het dubstepcollectief DropmiX waar hij zich staande hield tussen beukende beats en dreunende bassen. Op YouTube circuleren filmpjes van een zachtmoedig singer/songwriter die een meisje in kon palmen met een lied dat alleen voor haar bestemd was. In het televisieprogramma Take Me Out trad hij op als bandleider van een trio met percussionist Kamal Boulema die aan de show meedeed. De meisjes werden wild, maar niet voor Kamal. Tomas Day met zijn innemende baby face, zijn wulpse haardos en romantische muziek was een meisjesmagneet die hard op weg was een popster te worden.

    • Jan Vollaard