Een stevige wind en Mollema staat tweede

Na de spectaculaire waaierrit van vrijdag staat Bauke Mollema tweede in de Tour. Tien jaar geleden had hij nog nooit op een racefiets gezeten.

Een etappe die op voorhand op een massasprint leek uit te draaien, bleek een van de meest spectaculaire Tourritten van de laatste jaren. Het resultaat is dat er voor het eerst in ruim twee decennia een Nederlander bij de beste twee staat in het algemeen klassement. Bauke Mollema (Belkin) passeerde Alejandro Valverde (Movistar) en won ook tijd op geletruidrager Christopher Froome (Sky).

De Belkin-ploeg van Mollema had het parcours al in mei verkend. Coach Merijn Zeeman had toen al gezegd dat de wind een belangrijke rol zou spelen, als hij vanuit de juiste richting zou komen. En dat gebeurde. De noordnoordoostenwind blies voortdurend van links. De Belkin-renners reden samen met hun collega’s van Omega Pharma-Quickstep hard voorop, met als gevolg dat er enkele ‘waaiers’ ontstonden – een in stukken gebroken peloton.

Het eerste slachtoffer voor het klassement was de nummer twee, de Spanjaard Valverde. Hij kreeg materiaalpech, belandde in een groep die achter lag en verloor bijna tien minuten op de groep-Mollema. Toen ook de ploeg van Alberto Contador tempo maakte, moest ook Froome passen. Hij verloor ruim een minuut.

Mollema is altijd al een renner geweest die een goed klassement kan rijden; zo werd hij twee jaar geleden vierde in de Ronde van Spanje. Maar zo riant als nu heeft hij er nog niet voorgestaan. De laatste Nederlander die tweede werd in de Tour was Steven Rooks, in 1988.

De carrière van Bauke Mollema begint een mooie glans te krijgen. Tien jaar geleden had de renner nog nooit op een racefiets gezeten. Via een wielerclub belandde hij op zijn negentiende in de opleidingsploeg van de Rabobank. „Moeten we dat wel doen”, vroeg trainer Louis Delahaye nog aan ploegleider Nico Verhoeven. Delahaye kende hem niet.

Maar de nu 26-jarige Mollema ontpopte zich tot een van de grootste talenten van zijn generatie. Aanvankelijk stond hij nog in de schaduw van Robert Gesink, die drie jaar geleden vijfde werd in de Tour. Maar Gesink kon de belofte niet waarmaken, waarna Belkin Mollema naar voren schoof als kopman.

In interviews is Mollema steevast nuchter. Hij laat zich niet gek maken. Over ruim een week is duidelijk of Mollema’s kwaliteiten voldoende zijn om de Tour ook te winnen.

    • Derk Walters