Een nieuwe grootverdiener dient zich aan...

Niet de Britten Simon Henry of Andrew Brown of de Amerikaan Marvin Odum, maar de geboren Brabander Ben van Beurden volgt volgend jaar de Zwitser Peter Voser op als president-directeur van Shell. Is dat niet het hoogst haalbare voor iemand die in het bedrijfsleven gaat werken: de baas worden van het grootste bedrijf van Nederland én van de rest van de wereld?

Behalve goed voor je cv is het prettig voor je bankrekening. De 55-jarige Van Beurden weet nu al dat hij als hij over een paar jaar afzwaait, financieel onafhankelijk zal zijn. Ervan uitgaande dat hij qua salariëring en prestaties niet zal onderdoen voor zijn voorgangers. Voser streek sinds zijn aantreden in 2009 alles bij elkaar (vast salaris, bonus, aandelenpakketten, pensioenbijdragen) 44 miljoen euro op. Diens voorganger Jeroen van der Veer verdiende in de vijf jaar dat hij bij Shell topman was ruim 46 miljoen.

... en dalers

... maar kleine krabbelaar vangt even niks

Onderaan de carrièreladder gelden andere grootheden. Het minimumloon voor de jongste participanten op de arbeidsmarkt – 15-jarige vakantiekrachten – is per 1 juli vastgesteld op 2,56 euro bruto per uur. (Ter vergelijking: als je opnieuw alles bij elkaar neemt en hij werkt tachtig uur per week, dan ligt het uurtarief van Shell-baas Voser op 3.162,96 euro – bron VEB)

Afgezien van de schamele beloning is er een veel groter probleem voor vakantiekrachten: er ís geen werk. Volgens FNV Jong is het in de huidige grote vakantie heel lastig voor jongeren om überhaupt een zomerbaantje te vinden. Dat heeft alles met de economische crisis te maken en de oplopende werkloosheid. Eenvoudige seizoensarbeid, normaal gesproken scholierenwerk, wordt nu aangeboden als gewoon werk voor ‘grote mensen’ die even geen (volledige) baan hebben.