Duizenden toeslagen stopgezet

Sinds 11 maart van dit jaar zijn zo’n 18.000 zorgtoeslagen beëindigd omdat de aanvragers geen zorgverzekering bleken te hebben. Dat schrijft staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) in antwoord op Kamervragen. Ook zijn in diezelfde periode ongeveer 1.200 kinderopvangtoeslagen en ongeveer 400 huurtoeslagen gestopt. Deze toeslagen worden nu teruggevorderd, als er al uitbetaald werd, schrijft Weekers.

De brieven volgen op onthullingen in het voorjaar over fraude met verschillende toeslagen. Er werd naar specifieke dossiers gevraagd, maar ook naar de situatie bij bevolkingsgroepen. Zo wilde CDA’er Pieter Omtzigt weten hoeveel mensen met de Poolse nationaliteit een Nederlandse toeslag hebben ontvangen in de jaren 2009-2012. Dat aantal is meer dan verdubbeld, tot 56.993, terwijl het aantal Polen in Nederland in dezelfde tijd met 46 procent toenam.

Aan mensen die in Polen wonen en daar een of meer toeslagen ontvingen, is in 2011 voor 10 miljoen euro uitgekeerd. Daarvan moest later ongeveer 2,2 miljoen worden terugbetaald; 1,8 miljoen is daadwerkelijk terugbetaald. In 2012 noteert Weekers een intrigerend gegeven: 620 Polen die een toeslag ontvingen, woonden niet ‘in Nederland’, ‘in Polen’ of ‘elders’, maar vallen in de categorie ‘overig’, hetgeen volgens de uitleg kan duiden op overledenen of mensen die de status ‘vertrokken, onbekend waarheen’ hebben gekregen.