‘Duizenden ondernemers zitten met ‘giftige derivaten’ opgescheept’

Niet alleen woningbouwcorporaties als Vestia hebben zich verslikt in rentederivaten, ook vele duizenden kleine en middelgrote ondernemingen zitten opgescheept met deze riskante producten. Dit draait vaak uit op een grote schadepost, die kan oplopen tot miljoenen euro’s, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ondernemers en advocaten.

Afbeelding van het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia. Niet alleen Vestia verslikte zich in rentederivaten, duizenden ondernemers zitten met 'giftige derivaten' opgescheept Foto ANP/ Ilvy Njiokiktjien

Niet alleen woningbouwcorporaties als Vestia hebben zich verslikt in rentederivaten, ook vele duizenden kleine en middelgrote ondernemingen zitten opgescheept met deze riskante producten. Wat voor ondernemers een manier leek om de rente op een lening vast te zetten, draait vaak uit op een grote schadepost, die kan oplopen tot miljoenen euro’s, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs ondernemers en advocaten.

Alleen de banken weten hoeveel ondernemers de dupe zijn van de derivaten. De krant schrijft dat deskundigen schatten dat het om vele duizenden ondernemers gaat. Tientallen van hen hebben processen aangespannen. Enkelen hebben die al gewonnen, waarbij de rechter vaststelde dat de bank de ondernemer beter had moeten voorlichten over de risico’s van het product.

Problemen veroorzaakt door renteswaps

De problemen zijn veroorzaakt door renteswaps, waarmee een bedrijf zijn variabele rente ‘ruilt’ (swapt) tegen een vaste. Zo beschermt het zich tegen renteverhoging. De kredietcrisis deed de variabale rente sterk dalen, tot ver onder het niveau van de vaste rente die bedrijven betalen. Zo hebben renteswaps die voor 2009 zijn verkocht een ‘negatieve waarde’. Bij een negatieve waarde komen bedrijven wel af van de lening, maar niet van de daaraan gekoppelde swap, tenzij ze een afkoopsom betalen. Die kan al snel oplopen tot boven de ton.

Op welke schaal banken de renteswaps aan kleinere ondernemingen hebben verkocht, is onduidelijk, schrijft de Volkskrant. Alleen de banken hebben die gegevens. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar renteswaps in het mkb, maar weigert tegenover de krant elk commentaar.