‘Doorzoeking op verzoek VS bij Nederlandse hacker’

De Nationale Recherche heeft op verzoek van de Verenigde Staten het huis doorzocht van een 22-jarige man uit Dordrecht. Hij zou mogelijk betrokken zijn bij het los-vast-hackerscollectief Lulzsec, eerder verantwoordelijk voor aanvallen op onder andere Mastercard en PayPal.

Dat vertelt de man, Sven S., zelf in een chatkanaal van het collectief, meldt NU.nl. Volgens hemzelf zijn er bij de inval twee desktops, een laptop, meerdere harde schijven, usb-sticks, een verborgen camera, 30 cd’s en dvd’s, vijf floppydiscs, 6 micro SD-kaarten en iets dat ‘in een krant zat gewikkeld’ in beslag genomen. Hij zegt in de chat dat er “nooit is uitgelegd waarom de inval werd gedaan”:

“Ze hebben geweigerd om informatie over de zaak te geven. Ik kreeg niet meer (te horen – redactie) dan dat het was ‘verzocht door de Verenigde Staten’ en een vage hint dat het te maken had met Anonymous.”

Parket bevestigt doorzoeking

Een zegsman van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover NU.nl dat er een doorzoeking is geweest, maar vertelde in het belang van het onderzoek niet waarom. Hij bevestigde wel dat er gegevensdragers in beslag zijn genomen.

De doorzoeking werd uitgevoerd door de het Team High Tech Crime (THTC) van de Nationale Recherche, waarbij volgens S. ook een Amerikaanse agent aanwezig was. Omdat deze zich niet voorstelde of legitimeerde, was het niet direct duidelijk voor welke dienst deze werkt. Wel is bekend dat de FBI een medewerker bij THTC gestationeerd heeft om verzoeken sneller af te wikkelen.