De vijftiger

Ruud van Zijl (59), projectmanager TU Delft

„Ik ga dit jaar voor de 31ste keer naar North Sea Jazz. Vanaf 1982 ben ik maar één jaar niet geweest, toen ik op vakantie was. Alle programma’s van die jaren heb ik bewaard. Ik weet nog dat ik de eerste keer niks met jazz had, maar ik was overgehaald om mee te gaan. Ik was meteen verkocht. Vanaf toen was het ieder jaar een muzikale ontdekkingsreis.

„Meestal kies ik een of twee optredens uit, waar ik per se naartoe wil en op tijd voor in de zaal wil zijn. Voor de rest is het dwalen om te ontdekken. In 1982 zag ik Charles Lloyd en Michel Petrucciani. Dat was zo ontroerend mooi, een mix van stijlen. Er zat iets heel intiems in en je zag dat ze zelf ontroerd waren. Charles Lloyd komt dit jaar weer, dus daar ben ik benieuwd naar.

„Dit jaar ga ik samen met mijn vrouw. Maar het liefst ga ik alleen, dat weten ze thuis ook. Dan zie ik het meest, want ik weet alle sluipwegen om zoveel mogelijk optredens mee te pikken.”