De veertiger

Murat Yilmaz (40), riskmanager

„Ik ben een laatkomer in de jazz. Mijn eerste North Sea Jazz moet denk ik in 1994 of 1995 zijn geweest in Den Haag. Het is de enorme variatie in het aanbod die me het meest aanspreekt. Persoonlijk kies ik vooral voor de ‘straight ahead jazz/bop’. De internationale uitstraling spreekt me ook zeer aan.

„Mijn absolute hoogtepunt was de uitvoering van het iconische vierluik A Love Supreme van Coltrane, uitgevoerd door het Branford Marsalis Quartet in 2006. Wat daar door de zaal ging kan niet in genoeg superlatieven worden beschreven. Volledig gebiologeerd waren mijn vaste jazzvriend en ik; ik ben er nog weken van onder de invloed geweest.

„McCoy Tyner zal dit jaar toch niet aanwezig zijn. Buitengewoon jammer, ik keek ernaar uit deze, inmiddels fragiele, virtuoos te zien. Topacts voor mij dit jaar: Roy Hargrove, Monty Alexander. Ter afwisseling: Seasick Steve.”