De twintiger

Dick Ronteltap (29),

muziektherapeut

„Ik zat in de trein op weg naar mijn eerste North Sea Jazz toen ik 12 was. Dat was heel spannend, want iedereen in de coupé praatte over de jazzmuziek die we zouden gaan zien. Achteraf snap je pas hoe waardevol het is dat je bepaalde artiesten hebt gezien, want sommigen zijn drie jaar later dood.

„Nu werk ik als artiestenophaler bij North Sea Jazz, een droom die uit is gekomen. Vroeger begreep ik niet waarom al die grote internationale muzikanten hierheen wilden komen. Nu hebben ze mij zelf het antwoord gegeven: ze zien het als een melting pot waar allerlei soorten muzikanten samenkomen. Sommigen wonen in New York, maar ze zien elkaar een keer per jaar… in Rotterdam! Het is een soort van thuiskomen.

„Dit jaar kijk ik het meest uit naar de 77-jarige Braziliaan Hermeto Pascoal. Hij gebruikt echte omgevingsgeluiden, die hij met zijn instrument rechtstreeks meespeelt, helemaal getimed.”