‘De basklarinet is lekker exclusief’

Basklarinettist Joris Roelofs (29) treedt op met zijn band uit New York.

Zaterdag 13 juli in de Volga, 19:00 uur

‘Jaren heb ik de saxofoon bespeeld, maar ik ben overstag: mijn basklarinet heeft nu voorrang. Voorlopig is dit het instrument waarmee ik me het best kan uitdrukken. Ik heb er een eigen timbre op gevonden, misschien wel nadrukkelijker en herkenbaarder dan op mijn altsaxofoon. Daarnaast vind ik de exclusiviteit van dit blaasinstrument ook mooi, je ziet hem weinig.

„Ik kwam er eigenlijk toevallig bij terecht: in het Vienna Art Orchestra was een partij voor de basklarinet en ik leende er een om die te kunnen spelen. Wauw, die sound vond ik meteen te gek. Drie jaar geleden heb ik er zelf een gekocht. Ik heb er veel nieuwe grepen voor moeten leren, maar heb denk ik ook een eigen signatuur gekregen door mijn saxachtergrond. Ik heb al zoveel saxofonisten in mijn leven bestudeerd.

„Vier jaar zat ik af en aan in New York, een studieplek tussen de jazz in Brooklyn. Het was een mooie leerzame tijd waarin ik mezelf als muzikant heb leren kennen en kunnen ontwikkelen. En ik heb daarbij een hele trits muzikanten ontmoet met wie ik graag speel. Zo ook de twee leden van mijn internationale trio, de Nieuw-Zeelandse bassist Matt Penman en Amerikaanse drummer Ted Poor.

„Het is een fijn jazztrio. We kunnen alle kanten opgaan en zoeken contrasten op. We luisteren goed, maar wringen graag. De klanken schuren een beetje tegen elkaar aan. Drummer Ted Poor is erg thuis in de vrije jazz, daar leer ik veel van. Maar we kunnen ook losgaan in swing. En Ted is een heel open drummer die ook heel goed aanvoelt wanneer hij níét moet spelen.

„Het trio, dat nu twee jaar bestaat, focust op de klank van de basklarinet en de bas. Dat is een bijzondere combinatie; je zou denken dat die beide lage bastonen elkaar in de weg zitten in hetzelfde register daar beneden. Dat maakt het juist ook spannend. We wisselen onze rollen af, van solist naar begeleider, er wordt steeds gedraaid. Juist in datzelfde lage register mengen basklarinet en bas mooi unisono.

„Afgelopen januari heb ik met dit New Yorkse trio een cd opgenomen. Daarop staan naast de gewone stukken ook korte introducties bij de nummers: klankeffecten in een bepaalde sfeer met titels als Drunken Bumble Bee en Bad Dream. Oké, ik geef toe: het is een beetje een etalage van techniek, maar ik pas ervoor dat het uitsloverij wordt.”

    • Amanda Kuyper