Connie stond verstopt

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Apothekersassistente Connie Berkers-Kastelein (60) las op 16 september 1967 een oorkonde voor ter ere van de opening van het nieuwe schoolgebouw van de Koningin Juliana ULO aan de Passartweg in Heerlen.

„Even eerder had de wethouder het gebouw officieel geopend. Met onze klas hadden we op een podium in de aula de schooldeur nagemaakt. Ik stond daarachter verstopt en kwam tevoorschijn nadat de wethouder deze had geopend. Dat ik dat deed, was vanzelfsprekend. Met voordrachten geven stond ik altijd vooraan. Ik wilde naar de toneelschool, maar die keuze steunden mijn ouders niet. Met drie kinderen was dat ook financieel lastig: mijn vader zat in de nachtploeg van de staatsmijn Emma in Hoensbroek. Na het voorlezen, de aanwezige krantenjournalist schreef ‘met welluidende stem’, overhandigde ik de wethouder de oorkonde. Het was mijn eindexamenjaar. De jaren daarvoor zaten we aan de Wieënweg in Treebeek. Dat gebouw had sfeer. Er was een groot rond dak met bomen rondom en een schoolplein dat leerlingen beschutting bood. Ook het biologielokaal zie ik nog voor me. Gebouwd als een collegezaal met oplopende vloer waarop houten banken stonden. De nieuwe plek was anders. De lokalen leken ineens op elkaar. De speelplaats was open met veel licht en zonder noemenswaardige begroeiing. Er was sfeer noch geborgenheid. Al snel werd het fietsenhok achter de aula de hangplek: toch een beetje beschut. Het jurkje dat ik tijdens het voorlezen droeg, was speciaal voor de gelegenheid gekocht: in de enige boetiek in Heerlen, in winkelcentrum ’t Loon. Het stond me direct, maar mijn moeder kreeg het benauwd van de prijs: 99 gulden. Dus zochten we verder bij de gewone winkels: zonder resultaat. Terug in de boetiek stond een ander, ook blond meisje het jurkje te passen. We schrokken en verstopten ons achter in de winkel. Het was zaak vooral niet te laten zien dat wij op dat jurkje uit waren. Nadat haar moeder het terug had gehangen, liep mijn moeder er direct naar toe, griste de jurk uit het rek en zei tegen de verkoopster: inpakken en afrekenen.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com