Cavendish haalt zijn gram op rivaal Kittel

De Britse sprinter Mark Cavendish (Omega Pharma-Quickstep) heeft vrijdag de twaalde etappe van de Tour de France gewonnen. In Saint-Amand-Montrond was hij de snelste van een kopgroep van acht renners. Cavendish versloeg in de eindsprint de Slowaak Peter Sagan (Cannondale). Het was de tweede etappezege van de Brit in deze Tour.

Een dag eerder, in de etappe naar Tours, had Cavendish nog lijdzaam moeten toezien hoe de Duitser Marcel Kittel (Argos-Shimano) hem versloeg in een rechtstreeks duel. Kittel heeft deze ronde al drie etappezeges op zijn naam staan.

Vrijdag eindigde Kittel op meer dan tien minuten van de winnaar. Dat was te wijten aan de ploeg van Cavendish, die al vroeg hard op kop ging rijden, waardoor er waaiers ontstonden. Kittel belandde in een van de achterste waaiers en reed vervolgens een kansloze wedstrijd. Klassementsrenners als de Spanjaard Alejandro Valverde en de Portugees Rui Costa (Movistar) waren eveneens het slachtoffer van de waaiers. De Belkin-ploeg van Bauke Mollema nam samen met Omega Pharma-Quickstep het initiatief.

De etappe naar Saint-Amand-Montrond was een van de laatste kansen voor de sprinters op een ritzege. Vandaag is de aankomst in Lyon, met enkele lastige bergjes in de finale. Vanaf zondag trekken de renners via de Mont Ventoux de Alpen in. Pas op de laatste dag, in de etappe naar Parijs, zouden sprinters als Cavendish en Kittel nog hun slag kunnen slaan. Ook de Duitser André Greipel (Lotto) en Sagan wonnen al een sprintetappe deze Tour.

Cavendish (28) was de afgelopen jaren vrijwel ongenaakbaar als het aankwam op een massasprint. Zijn winst van vrijdag betekende zijn 25ste etappezege sinds 2008.

Deze Tour kwam de Brit in opspraak met enkele incidenten. Zo kwam hij enkele dagen geleden in een eindsprint in botsing met de Nederlander Tom Veelers (Argos-Shimano). Volgens Veelers had Cavendish hem „omvergereden”, maar de jury besloot dat er niets onreglementairs was gebeurd. Na afloop van de bewuste etappe pakte de Brit een dictafoon af van een journalist die hem een kritische vraag stelde.

In de tijdrit naar Le Mont-Saint-Michel werd Cavendish woensdag door toeschouwers besprenkeld met urine.