Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buitenshuis. Deze week op Camping Zeeburg in Amsterdam.

Camping Zeeburg

Hanenkammen Twintig jaar geleden, toen Toon Weijenborg (nu 53) begon te werken bij Camping Zeeburg in Amsterdam, was het een alternatieve jongerencamping vol hanenkammen en hippies, die naar Amsterdam waren gekomen voor de softdrugs en de kraakscene en urenlang voor hun tent aan een waterpijp lagen te lurken. Nu trekt de camping een heel ander type gast. „Internationaler en meer mainstream”, zegt Weijenborg, die sinds vijftien jaar de eigenaar van de voormalige gemeentecamping is. „Ze komen met een rolkoffertje aan uit Barcelona, gaan ’s ochtends de stad in om iets cultureels te doen en komen pas ’s avonds weer terug op de camping.”

Eco-cabins Veel campinggasten slapen tegenwoordig het liefst in een echt bed. Dan kan hier sinds dit voorjaar in ‘eco-cabins’, uitbundig gekleurde huisjes met een grasdak (goed voor het klimaat binnen), die zijn opgetrokken uit beton en kunststof, want dat is vrijwel onderhoudsvrij. Omdat de huisjes vooral goedkoop moeten zijn, zit er geen toilet, douche of keuken in. Wel is er vloerverwarming, elektriciteit en uiteraard wifi. In de kampwinkel is biologisch eten te koop. „Engagement gaat niet meer zozeer over politiek”, zegt Weijenborg, „maar speelt zich af op een persoonlijk niveau.”

Rookpalen De verandering maakt dat „het werk leuk blijft”, maar Weijenborg kijkt met heimwee terug. „Persoonlijk vind ik het echte kamperen het leukste dat er is.” Geblowd wordt er overigens nog steeds op Zeeburg, zij het niet in de cabines – daar is het verboden – maar keurig rond de rookpalen die daartussen zijn neergezet.